Ukrainsk aften, Ørsted Bibliotek - 16. Marts 2023

Gruppen af ukrainske flygtninge på 11 personer, der bor på det tidligere ældrecenter i Holbæk, kom og fortalte for os. Det var en beretning præget af deres store taknemlighed til Danmark, for den måde de er blevet modtaget på. Via vores dygtige og indfølende tolk Dana fortalte hver især om deres baggrund fra Ukraine. Tanya fortalte om, hvordan hun havde oplevet i en drøm inden invasionen, at der ville ske noget forfærdeligt. Denne drøm var medvirkende til deres fælles beslutning om at forlade landet.

De kommer fra 3 forskellige byer, men tog rejsen sammen, unge, midaldrende og ældre kvinder, samt en enkelt mand og en dreng på 9 år. I den første tid boede de på Bakkely det tidligere plejehjem i Gjesing. Hvorefter de flyttede til Holbæk. To af kvinderne har fået arbejde på Tangkærcentret i Ørsted og fortalte om, hvor glade de er for arbejdet. Drengen og de unge går i skole og på uddannelser. De ældre kvinder er pensionerede. De ældste taler ikke engelsk og de yngre hjælper dem med udfordringerne i hverdagen. Det var bevægende at opleve deres styrke og overskud til at klare situationen. Deres dybe tro på gud og den højere mening med livet gennemsyrede deres beretninger. Som danske borgere i et velfærdssamfund, gav det virkelig et nyt perspektiv, som vi kunne tage med os, et lille kik ind i en verden af tro, håb og kærlighed.

Imellem fortællingerne sang gruppen de smukkeste sange både på ukrainsk og engelsk. De gjorde et stort indtryk. Lene Leed fra Ørsted har været kontaktperson og gjort aftenen mulig. Lene har skrevet sangen ”Save the children”, en fin sang med en uhyggelig aktuel tekst, som hun sang sammen med Tanya. Musik kan bringe mennesker sammen, det ved vi. Og det var ukrainernes ønske, nemlig kontakt med de lokale, og det tror jeg lykkedes på fornemmeste vis.

Biblioteket var godt fyldt op, idet der var ca. 80 personer samlet. Under kaffen gik snakken lystigt på flere sprog, måske lidt gebrokken med tegn og fagter, men med imødekommenhed og smil.