Generalforsamling mandag den 18.oktober 2021

Oprettelsesdato: Nov 09, 2021 12:5:3 PM

DEO-Notat, Nordkystvejen 2F, 8961 Allingåbro, var stedet for dette års generalforsamling. Mange kender det sikkert som det NY NOTAT og noget med EU. Vi blev i hvert til fald en del klogere, efter generalforsamlingen, hvor Finn Ellegaard tog over.

Selve generalforsamlingen foregik helt efter normalen, ingen corona restriktioner. Der var beretning ved formanden og kassereren fremlagde regnskabet - begge dele blev godkendt. 

Efter kaffen, tog Finn Ellegaard ordet. Næste år er det 50 år siden vi blev medlem af EF/EU, og dermed også huset vi er i. Han fortæller om sig selv, han er fynbo, købmand og medlem af Radikal Ungdom – det sidste førte ham sammen med Jens Peder Bonde. Til folkeafstemningen mente Radikal Ungdom at det skulle være et nej, det var de riges klub.  EU var de stærke. Kampagnen til afstemningen gik på økonomi, priserne ville stige hvis ikke vi gik med. Efter afstemningen lavede de en avis der hed Notat- det holdt i ca 1 ½ år så gik de fallit. Det Ny Notat blev startet op i 1974 af Finn Ellegaard, Jens Peder Bonde og Ole Kragelund – de lejede en gammel frisørsalon i København hvor de var i 1 ½ år. Så flyttede de til Jylland, kiggede flere steder her, men det blev til Djursland og den gamle skole i Drammelstrup blev købt. Avisen var på 4 sider og kom hver uge. Ingen troede på projektet, de sendte avisen til alle de adresser de havde fra tidligere – smed et girokort i og folk betalte – ca. 4.000 abonnenter. I stedet for udgivelse hver måned er der nu 4 gange om året en lille bog med et tema, som man kan blive klogere på. Indtil nu 18 forskellige bøger – abonnement 300 kr. pr år. I 2004 / 2005 laves ny forening DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. DEO laver undervisningsmateriale, efteruddannelse til lærere, rollespil på skoler, debatmøder, først i  Aarhus og København , nu online møder i hele landet. Nu laver de rejser til andre lande – samfundsrejser – handler om at møde andre mennesker – en form for kursus som folk godt vil betale for. Og online rejser, det kan især ældre bruge, mere overskuelig i forhold til helbred og økonomi. Det tegner godt, Velux fonden og kommuner giver tilskud – Ældresagen vil gerne være med til online rejser. Der har været online rejser til Strasbourg, Bruxelles og nu på onsdag går turen til Luxembourg, senere kommer der til Frankrig, Cypern, Rumænien, Letland, Holland, Portugal og Slovenien. Udsendelserne bliver ikke optaget, og kan dermed ikke genses – det er gratis at deltage. 

Finn Ellegaard var meget engageret i hvad man kunne kalde et livsværk.