Fornæs Renseanlæg

Oprettelsesdato: Aug 29, 2013 1:27:9 PM

Efter en dejlig lang og solrig sommer startede vi, den 22. august, op igen.

Denne gang besøgte vi Fornæs Renseanlæg.

Måske ikke lige noget der faldt i alles ”smag” – uha det lugter og er ulækkert.

Men fakta er, at det er os alle der leverer til, måske ikke lige Fornæs, men så et andet renseanlæg, på den ene eller anden måde. Vi bruger tonsvis af vand; opvask, tøjvask, madlavning, toiletbesøg osv. Og alt spildevand skal bearbejdes for at blive ledt ud i naturen igen.

 

Vi startede aften med at se en gammel film fra 1990 optaget af Grenå produktionsskole. Filmen viste bygningen af renseanlægget og beskrev processen ved rensning af spildevand. Dette gjorde at det var lidt lettere at forstå de forskellige processer ved de forskellige bassiner.

Efter filmen begav vi os ud på rundvisning. Først så vi alt det tekniske – styresystemer, dernæst til procestankene hvor vandet blev tilsat bakterier og ilt og så videre til nogle andre tanke osv. Hver gang blev vandet renere og renere for til sidst at blive udledt i havet udenfor Grenå, kun indeholdende kollibakterier.                                                    Meget langt ude. . . . .

 

 

 

 

 

 

 

Selvfølgelig lugtede det og lige den dag udledte spritfabrikken noget som havde en meget skarp sprittet lugt. Men alle tog det med godt humør (påvirket af spritten?) og der blev stillet mange spørgsmål til Stig, vores rundviser og fortæller.

 

 

Hvad vedkommende kan se, melder historien ikke noget om.

Men det burde være nogle af de mikroorganismer/bakterier der er med til at nedbryde slammet.

 

 

Og kaffen og de hjemmebagte kager blev nydt i fulde drag trods alt.............