Foredrag :   ”100 år med kvinder i politik”  torsdag den 12. marts 2015.

Oprettelsesdato: Apr 08, 2015 3:36:25 PM

Vi var 24 mennesker samlet i Kulturperronen i Auning til et meget fagligt og interessant foredrag om, hvordan kvinder i starten af 19-hundrede tallet fik kæmpet sig til stemmeret og deltagelse i sogneråd og Folketing.Det var også i de år, Dansk Kvindesamfund og andre kvinderelaterede foreninger blev dannet. I 1909 tog de første kvinder del i debatten, men det skulle tillæres, da de ikke havde været vant til at stå op i en forsamling og udtale sig og langt mindre blive taget alvorligt. Mændene var ikke gode til at høre efter, hvad de sagde. Oftest var mændene mest stemt for at kvinderne blev hjemme og passede hus og børn, som de altid havde gjort

Det var museumsinspektør Anna Wowk Vestergård, (arbejder til dagligt med 1970 ernes udstilling i Den Gamle By i Århus) der fortalte om de mange fordomme, der var om kvinders deltagelse i lokal og landspolitik.

Der kom nogle kvinder ind ved det første valg i 1915; men det varede en del år før det rigtig slog igennem.

I dag er det højst 40 %, hvor der er flest i bestyrelser og råd. På langt de fleste billeder fra den tid var der overvejende mænd i sorte sæt tøj, der prægede billederne.

Maren Dolleris var en af de fremtrædende kvinder dengang. Hun sad i sogneråd fra 1917 til 1943.

Der blev plantet egetræer flere steder i Danmark som et tegn på at kvinderne havde fået stemmeret, bl.a. i Grenå.

Man skulle helt frem til sidst i 30erne for at finde et større antal kvinder på fremtrædende pladser.

Vi der hørte foredraget, kan huske fra Matador, hvor det er i sin vorden. Derfra stammer også Dr.  Leuenbach, som Anna også omtalte, han gik ind for fosterfordrivelse, som Elisabeth Friis tilsluttede sig til stor moro for sin søster Maud og ikke mindst Hans Christian Varnæs (der dog måtte finde en grimasse, der kunne passe).

Der kan læses meget mere på: www.kvinfo.dk