Egnsarkivet i Vivild

Oprettelsesdato: Feb 19, 2019 12:23:3 PM

Besøg på Egnsarkivet Langhøjskolen Vivild d. 23. januar 2019.

 

 

Vi blev budt velkommen af den daglige leder Ejvind Nielsen. Der fortalte at Arkivet havde fået private samlinger fra bl.a. Kæmner Birkebæk, Allingåbro. Der er små redskaber fra Landbrug – Værktøj fra håndværkere – Ting fra husholdningen – Tøj – Barnevogne og meget mere.

Der er også Lokalaviser fra 1917 til i dag. Der er fotos fra egnens – Gårde – Firmaer – Skoler – Mejerier –

Skolefotoer af elever fra de nu nedlagte landsbyskoler. Mange billeder af kendte som mindre kendte personer. De har i tusindvis af billeder, som de prøver at finde navne til.

 

Egnsarkivet fik i 1978 overdraget en privat samling fra Amatør Arkæolog Carl Vindberg, Nørager.

Fund fra udgravninger på egnen. Et fantastisk stykke kulturarv. Rigtig spændende samling.

 

Efter kaffe og kage fik vi vist en film der er lavet af mange fotos, taget i flygtningelejren ved Hevring, fra slutningen af 2. Verdenskrig. De kom fra Østtyskland (Prøjsen) hvor de flygtede fra de tyske soldater, der  var på vej hjem fra nederlaget i Rusland. Der ankom 250.000 flygtninge til Danmark. Heraf blev der anbragt 750 personer i Lejren ved Hevring. I et indhegnet område, under opsyn. Ingen måtte komme ud derfra, da de hurtigst muligt skulle hjemsendes. Maden var knap, men de fik mad hverdag. Lidt kød, kartofler og rugbrød som de ikke kendte hjemmefra. De boede i 36 hytter, der var halvt nedgravet i jorden.

Der døde 16 personer under opholdet. Alle blev begravet ved Ørsted Kirke.

De 15 er senere flyttet til Grove. En ligger stadig på Ørsted Kirkegård, Teresa Gerlachs familie ønskede hun skulle blive her.

 

En fantastisk lærerig aften med hurtig afslutning, - alle skulle hjem at se fjernsyn med landsholdets vej mod toppen.

De vandt også den aften. Og vandt ” VM guldet ” i herre håndbold den 27. januar 2019. En historisk dag.

Igen et arrangement med et dejligt stort deltagerantal på 37 personer -  tusind tak. Tak til Kirsten for den dejlige hjemmebagte kage. Sidst med ikke mindst tak til Ejvind som brugte denne aften på os.