Sønderjylland‎ > ‎Set og sket‎ > ‎

Agerskov - Besøg i Bovlund Frimenighedskirke

indsendt 18. jan. 2017 13.49 af Soenderjylland Familie og Samfund

Vi startede 2017 med et besøg hos digterpræsten Sten Kaalø i Bovlund Frimenighedskirke.

En flok på 26 samledes i den smukt renoverede kirke, hvor Sten Kaalø fortalte om den tyske reformator Martin Luther og hans 95 teser, som på mange måder blev startskuddet til reformationen og opgøret med den katolske kirke og som ændrede det religiøse landkort i Europa. Kaalø fortalte videre om Grundtvig og hans kristendomssyn, og hvilken betydning dette har haft for den danske folkekirke, som vi kender i dag.

Også fortællingen omkring Bovlund Frimenigheds opståen i 1879 i perioden under tysk fremmedherredømme og inspireret af Grundtvigs frihedstanker, om den første præst L.B.Poulsen og de danske holdninger som prægede sognet og viljen til i 1896 at bygge en dansk kirke med hjælp fra bl.a. Vallekilde Højskole.

En grundtvigsk frimenighed er en evangelisk-luthersk menighed, som man kender det fra Folkekirken. Som medlem af en grundtvigsk frimenighed er man ikke medlem af Folkekirken. Det betyder bl.a. at menigheden ikke står under tilsyn af provst og biskop, men den øverste myndighed er den årlige generalforsamling, der vælger en bestyrelse. Menigheden består af ca. 250 medlemmer.

Efter højtlæsning af 4 udvalgte digte af Sten Kaalø var der kaffe i konfirmandstuen og tid til spørgsmål om bl.a. kirken og Kaalø´s forfatterskab m.v.

Kirken og præsten er så absolut et besøg værd.

ĉ
Soenderjylland Familie og Samfund,
18. jan. 2017 13.49
Comments