Sønderjylland‎ > ‎

Set og sket


Besøg på AKS Andels-Kartoffelmelsfabrikken Toftlund

indsendt 20. nov. 2017 13.59 af Soenderjylland Familie og Samfund

Torsdag den 9 november og tirsdag den 14 november 2017, var Region Sønderjylland på besøg på AKS i Toftlund.
90 personer fordelt på to aftener, fik en fantastisk oplevelse. AKS er en moderne fabrik som startede i 1934, ombygget af flere omgange. De beskæftiger 34 personer,
Ejes af 230 andelshavere, Kampagnen kører fra august til januar, der leveres 250.000 tons kartofler, der forarbejdes til kartoffelmel og protein.De håndterer også de to biprodukter pulp og protamylasse. Vi blev delt i to hold, vist rundt af to tidligere ansatte, som havde stor faglig viden, så først en film om produktionen, så vi havde en fornemmelse af , hvad vi skulle se, derefter fik vi kaffe, og spørgelysten var stor,  en meget spændende aften. 

Agerskov - Jenny Byskov Keramik

indsendt 13. nov. 2017 10.40 af Soenderjylland Familie og Samfund

Jenny Byskov Keramik lidt udenfor Agerskov er absolut et besøg værd. Ca. 22 medlemmer var den 7. november 2017 så heldige at få en fremvisning af Jenny´s keramikværksted. Jenny fortalte om sin store interesse, og om hvordan hun i de seneste år har fået udstyret sit værksted, om arbejdsgangen i værkstedet, og om at få ideer til nye flotte ting i stentøj ved at prøve sig frem og eksperimentere med former og farver. Der var en stor flot samling af stentøj udstillet, som vi beundrede og som skal med på diverse julemesser og kunsthåndværkermesser. Den medbragte kaffe blev indtaget i de private stuer, hvor snakken gik lystigt.
 
 
 

Besøg på Branderup Mejeri.

indsendt 19. okt. 2017 05.52 af Soenderjylland Familie og Samfund

Besøg på Branderup Mejeri, onsdag den 11 oktober 2017, kl. 19.30. Vi mødtes i kantinen, hvor vi fik kaffe og kage, imens fortalte direktør Henrik Jessen om mejeriet.
Derefter blev vi delt i to hold, iført engangstøj, hvor Per og Kenneth stod klar til rundvisningen.
Det  er et moderne mejeri med 70 ansatte,  startede i 1888 med mælk, ost og smør. Det brændte i 1927, genopbygget og udvidet  af flere omgange, sidste store ombygning
skete i 2015, hvor produktionen blev omlagt fra salt oste til mozzarella. Alt bliver eksporteret til England, Tyskland, Belgien, Holland og Spanien.Produktionen kører i døgndrift, bruger 800 tons mælk i døgnet, svarer til 90 tons ost, ( ca. 10 ltr. mælk til 1 kg ost ). I kraft af den moderne teknologi, kan mejeriet producere den store mængde.
En meget spændende aften.

Vinderen af vores konkurrence på Det Sønderjyske Fællesdyrskue 2016

indsendt 29. sep. 2017 04.41 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 29. sep. 2017 04.43 ]

Vinderen af vores konkurrence på Det Sønderjyske Fællesdyrskue 2016 blev Emma Myrthue, Rødekro. Præmien er en bog" Spis sundere mad" som går fint i tråd med årets tema "sundere madpakker ". Regionsformand for Familie og Samfund Sønderjylland, Birgitte Neldeberg Ravn overrækker her præmien. Stort tillykke😀


Unavngivet

indsendt 20. aug. 2017 05.02 af Soenderjylland Familie og Samfund


Toftlund/ Gåtur i Stensbæk plantage

indsendt 20. aug. 2017 03.14 af Soenderjylland Familie og Samfund

Onsdag den 23. august 2017, var vi 20 personer som mødtes med Else Lei ved Goliaths Hoved i Stensbæk plantage. En smuk sensommeraften. Vi gik en dejlig tur mod sydøst til Zigeunerpladsen, og tilbage langs Gelsåen. Derefter drak vi vores medbragte kaffe. En dejlig aften i den skønne plantage.

Agerskov - Køkkenhaven hos Christie´s Sdr. Hostrup Kro

indsendt 13. aug. 2017 23.08 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 13. aug. 2017 23.10 ]

Den 19. juni 2017 var vi 24 deltagere på tur til køkkenhaven ved Christie´s Sdr. Hostrup Kro, hvor kroens gartner Knud Jessen fortalte om livet og årets gang i køkkenhaven. Her dyrkes og eksperimenteres med mange forskellige  grøntsager uden brug af kemikalier og i tæt samarbejde med kroens kokke. Efter rundvisning i den store køkkenhave var der et flot kaffebord, hvor kroens unge kok fortalte om samarbejdet med Knud - ønsker og muligheder for nye tiltag - og hvordan han bruger køkkenhavens spændende indhold. Køkkenet har over lang tid f.eks. udviklet en rucola sorbet, som vi fik smagsprøver på.

Regionen/Højskoledag på Sundeved Efterskole

indsendt 19. mar. 2017 13.43 af Soenderjylland Familie og Samfund

Tirsdag den 7 marts 2017, var vi 72 personer på højskoledag på Sundeved Efterskole, vi startede kl 9.00 i Varnæs Kirke, med en kort andagt ved pensioneret sognepræst Erik Monrad, der talte over emnet Den Gode Hyrde. Derefter morgenkaffe på Sundeved Efterskole. Forstander Peter Juhl bød velkommen, viste rundt på skolen, kører 8-9-10 klasser, har plads til 156 elever, 77drenge og 79 piger. Startede i 1957 som ren pigeskole i foråret, drenge i vinter halvåret, fra 1981 blandet hold, så skolen har 60 års jubilæum i år, der er 38 personer ansat. Derefter samledes vi i foredragssalen, hvor Peter Juhl fortalte om skolens værdier, og det at værne om fællesskabet, hvordan skolen fik sit navn, fortalte historien om Fritz Clausen som var født på egnen i 1893, tysk militærlæge 1943, kom til Frøslev 1945 , døde 5 dec. 1947. Har morgensang hver morgen, undervisningen er niveau opdelt, helt igennem en flot skole. Derefter en meget lækker frokost, et flot farve sammen spil. Derefter kom tidl. Biskop Karsten Nissen Viborg, og holdt foredrag over emnet, De stærkeste rødder har træer i blæst, sproget og sindelaget hører sammen. Den modgang der ikke knækker os, gør os stærke. Ingen er uundværlige, men alle sammen er vi uerstattelige. Der blev sunget indimellem, afslutning med lækker kage og kaffe, Birgitte takkede for en rigtig dejlig dag.

Regionen/Drop madhysteriet

indsendt 26. feb. 2017 11.55 af Soenderjylland Familie og Samfund

Drop madhysteriet- find balancen og få overskud i hverdagen. Onsdag den 8 februar var vi 50 personer samlet i Regionen, hvor diætist Marlene Iskov , på hendes livlige og spændende måde fortalte om, at det skal være sjovt, at leve sundt og finde balancen fra alle hylder. Vi ved jo alle, hvad der er sundt og usundt, men vi skal lige ha det frisket op . Så husk at spise mange grøntsager, mere fisk ( de fede fisk ), spar på kødet, vælg proteiner ( kikærter og humus ), fuldkorn og skyr. Undgå for meget alkohol og chokolade, det skal brændes af ved lange gå ture. Intet er sundt eller usundt i sig selv, det handler om mængder og prioritering. Vi fik lækre smagsprøver undervejs, bl.a. ristet grønkål, rødbedekage og kaffe.

Toftlund Besøg i Sundhedshuset

indsendt 6. feb. 2017 05.42 af Soenderjylland Familie og Samfund

Besøg i sundhedshuset, onsdag den 1 februar var vi 42 personer på besøg i sundhedshuset, hvor læge Agata Brylska fortalte og viste rundt. Ideen startede i 2014 om der skulle være et sundhedshus på det gamle Rådhus, det blev en realitet, og indviet 16 marts 2016. Alle blev nu samlet under et tag, læger, sygeplejersker, hjemmeplejen,sundhedsplejen, genoptræning, fodterapeut, socialpsykiatrien, og desuden vil rådgivningscentret, arbejdsmarkedsområdet og selvhjælp sydvest benytte husets faciliteter.Sundhedshuset er etableret i et samarbejde mellem Tønder Kommune, region syd danmark. Udgiften til etableringen udgør godt 11 mill. kroner, husets areal er på ca. 2600 kv. m, og derudover har socialtilsyn syd lokaler i den ene fløj af bygningen. Afslutning med kaffe og kage, en rigtig interessant aften.

1-10 of 40