Sønderjylland‎ > ‎Lokalforeninger‎ > ‎Agerskov‎ > ‎

Set og Sket


Generalforsamling 2019

indsendt 21. apr. 2019 09.25 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 21. apr. 2019 09.28 ]

 
 
 


Familie og Samfund Agerskov & Omegn afholdt den årlige generalforsamling den 26. marts 2019 i Sognehuset i Agerskov. 
Der var 21 fremmødte som fik en god orientering om det forgangne år samt et afsluttet og revideret regnskab med et lille overskud på ca. kr. 800,00.  
Efter generalforsamlingen var der en lille anretning bestående af landgangsbrød og øl, vand og vin samt kaffe og chokolade.
Herefter holdt advokat Indira Beckovic et foredrag om arv og testamente hvor hun bla. kom ind på formue og deling heraf, særeje og kombinationssæreje, fuldmagter herunder fremtidsfuldmagter, regler i forhold til ægtefælle, livsarvinger, fællesbørn og særbørn og meget mere. Vældig interessant og meget tankevækkende.Marianne Sørensen Mad

indsendt 3. mar. 2019 08.01 af Soenderjylland Familie og Samfund

En dejlig aften hos Marianne Sørensen Mad i Agerskov med en fantastisk opbakning. Marianne Sørensen fortalte de 92 deltagere fra hele regionen om sit mad-eventyr - fra den spæde start, hvor hun kom i erhvervspraktik på Agerskov Kro. Senere kom hun  i lære på kroen, blev uddannet kok og arbejde her i 17 år samt om forløbet og processen til hvor hun er i dag med en meget stor forretning. Emnerne madspild og fællesspisninger, som er oppe i tiden, blev også berørt. Herefter var der rundvisning i både køkken og "Snep-husene" (selskabslokalerne), hvorefter vi afsluttede med en rigtig lækker tapas tallerken. Tak til Marianne for en rigtig god aften.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kroghs Grønt

indsendt 1. mar. 2019 04.34 af Soenderjylland Familie og Samfund


Hvem kender ikke de små boder om sommeren fyldt med de dejligste jordbær og ny opgravede kartofler? Kroghs Grønt kender alle! Onsdag, den 27. februar 2019 var vi afsted til Sottrup - ca 25 deltagere - til en rigtig spændende aften, hvor vi så virksomheden og fik fortalt, hvordan det er at dyrke kartofler og jordbær. Vi fik smagsprøver på deres most og marmelade og mulighed for at handle i deres lille gårdbutik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Løgumkloster Kirke og refugium

indsendt 6. jan. 2019 12.59 af Soenderjylland Familie og Samfund

Den 24. september 2018 gik turen til Løgumkloster Kirke, hvor Johannes Godthardsen viste rundt i kirken og han kunne fortælle en masse. Det var synd, at der ikke var tændt lys i kirken, så oplevelsen af det prægtige nyrenoverede kirkerum kom desværre ikke til sin ret.  Herefter var der kaffe på Løgumkloster Refugium, hvor én af de mange frivillige medarbejdere fortalte kort om stedet. Både kirken og refugiet benyttes til rekreation og fordybelse, foredrag, præsteskole, hotel m.v. Alt inventar er som da det oprindeligt blev bygget med arkitekttegnede møbler. Der var 22 deltagere.


 
 
 
 
 
 

Familie på farten

indsendt 6. jan. 2019 12.42 af Soenderjylland Familie og Samfund

Mandag den 22 oktober 2018 kl. 19.00, var vi 80 personer samlet i Hovslund Forsamlingshus, til et meget spændende foredrag med familien fra Give.
I næsten 30 år har Familie på Farten kørt Danmark rundt for at fortælle om deres oplevelser langs alverdens landeveje - for som Anne Grethe og Helge siger, så er den største glæde her i livet at dele sin glæde med andre. Familie på Fartens foredrag er jordnære og livsbekræftende, så alle kan være med.
Helge lovede at gå hjem fra Nordkap, hvis naboen holdt op med at ryge. Naboen blev røgfri og Helge på 69 år snørede vandrestøvlerne. På 73 dage gik han 3500 kilometer fra Nordkap hjem til Give. Undervejs var Anne Grethe i den gamle landcruiser hans uundværlige støtteteam. Foredraget var en smuk palet af smuk natur og spændende mennesker, samt en masse smuk musik, samt en varm fortælling om, at når to står sammen, så bliver det umulige muligt - også at samle mere end 200.000 kr. ind til Kræftens Bekæmpelse. Stor tak til familien fra Give

 
 
 

Årets juletur til Viborg

indsendt 6. jan. 2019 12.37 af Soenderjylland Familie og Samfund

Tirsdag den 4 december var Familie og Samfund Toftlund og Agerskov på den årlige juletur, som gik til Mønsted Kalkgruppe og Viborg.
63 glade personer startede kl. 7.30 fra Agerskov kro. Første stop Mønsted Kalkgruppe, hvor vi fik vores medbragte kaffe og rundstykker. Derefter rundvisning med guide i Kalkgruppen, hvor hele historien blev fortalt, fra senmiddelalderen hvor kalken blev hugget løs, og båret ud med håndkraft. Kalken blev brugt til opbygning af kirkerne, 1953 var sidste år , der blev brudt kalk, 1997 erhvervede Skov og Naturstyrelsen Mønsted Kalkgruppe, idag er det et yndet udflugtsted, meget spændende. Der overvinter årligt 18.000 flagermus. Derefter kørte vi til Viborg, hvor vi mødtes med to guider, derefter rundvisning i den gamle smukke by, som er en af de ældste byer i Danmark bl. andet Domkirken som er et besøg vær. Derefter på egen hånd, ankomst Agerskov kl. 21, efter en meget spændende tur.

 
 
 
 

Bryggeriet S.C. Fuglsang A/S

indsendt 6. jan. 2019 12.28 af Soenderjylland Familie og Samfund

Det var en spændende rundvisning i de gamle bygninger hos Fuglsang i Haderslev. Virksomheden blev grundlagt i 1865 og er en familieejet virksomhed. Efter rundvisningen, var der smagsprøver og hver af de 23 deltagere fik et ”Fuglehus” (en kasse med 6 forskellige Fuglsang-øl) med hjem.


 
 
 
 

Egnsmuseet Jacob Michelsens Gård

indsendt 27. dec. 2018 12.37 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 6. jan. 2019 12.17 ]


 
 
 
 
 

De 22 deltagere blev først vist rundt i udbygningerne. Den ene udbygning var der, hvor der blev bagt brød og den anden var værkstedet. Inde i huset var der dækket bord i stuerne, og vi fik kaffe/te med brød og grevefedt. Det smagte godt og det var hyggeligt, at sidde dér i de røde plysmøbler imellem de ting de tidligere ejere har omgivet sig med. Helt, som var dé lige gået ud efter kaffen. Vi fik fortalt en del om gården og dens tidligere ejere og disses skæbner.

Agerskov og Omegn - Når hele familien bliver ramt af Alzheimers

indsendt 4. okt. 2018 07.24 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 4. okt. 2018 07.31 ]

Mandag, den 1. oktober 2018 var Friplejehjemmet Møllevangen i Agerskov rammen om et foredrag med Christian Jacobsen, Løgumkloster. 
Han fortalte ærligt og medrivende om livet når ens ægtefælle får dianogen Alzheimers demens.  
54 år og alt kører på skinner, men pludselig er der ingen skinner mere og man er på 24/7. Hvilke tanker gør man sig som ægtepar og senere alene som ægtemand under hele dette forløb og sidenhen, når beslutningen om plejehjem kommer tæt på. 
Desuden medvirkede demenskoordinatorer m.fl. fra Tønder Kommune.
Møllevangen og Familie og Samfund, Agerskov og Omegn havde i fællesskab arrangeret denne aften med et kæmpe fremmøde helt ud over hvad man kunne forvente - 184 deltagere og nogle måtte desværre gå forgæves. 
 
 
 
 

Agerskov og omegn - Løgumkloster Kirke og Refugium

indsendt 29. sep. 2018 06.53 af Soenderjylland Familie og Samfund

Mandag, den 24. september var vi en flok på ca. 30 deltagere på rundvisning i den nyrenoverede kirke i Løgumkloster. 

Frede Gotthardsen fortalte levende om tiden og baggrunden for kirkens tilblivelse, om livet og dagligdagen i klosteret for munkene som boede her og deres gerning. Efter en brand for nogle år siden er kirken blevet renoveret med nye bænke, ny flot belysning fra Okholm Lightning i Tønder, udbygning af orglet, og bevaring af de gamle munke stole m.v. Efter rundvisningen i kirken var Løgumkloster Refugium vært ved kaffen med hjemmebag.

 
 
 
 
 
 
 

Fra hjemmesiden:

Kloster og Kirke

Omkring 1173 kom cistercienserne (munke), til egnen omkring Brede Å for her at danne et kloster. Her kunne de arbejde med landbrug, fiskeri og mølleri. I klosterhaven havde de lægeurter og nye grøntsager som persille, rabarber og gulerødder. Cistercienserordenen stammede fra Burgund i Frankrig, hvor ordenens hovedkloster Citeaux ligger.

Klostersamfundet prægedes af beskeden levevis. Munkene var vegetarer og fuldstændig selvforsynende. Munkene holdt dagligt flere messer ved højaltret og ved sidealtrene. Desuden 8 tidebønner, den ene om natten før daggry. Her anvendte munkene "nattrappen", der gik direkte fra munkenes sovesal (dormitoriet) og ned i kirken. 

Grundplanen for cisterciensernes klostre var overalt den samme: Et firefløjet klosterkompleks. Her med nordfløjen som kirke og østfløjen med bl.a. sovesal og kapitelsal. Sydfløjen rummede spisesal og køkken. I vestfløjen boede lægbrødrene, der havde ansvaret for den praktiske side af klostrets drift. Lægbrødrene, der bar brune dragter, havde ikke fuld munkeværdighed.

De fire fløje dannede en lukket indergård, korsgården. Langs fløjenes vægge var en overdækket gang, korsgangen eller processionsgangen.

Klostret blev efterhånden meget anset og rigt; men indtægterne blev ikke soldet op: Vejfarende kunne her finde husly. Godgørenhed over for trængende var en hellig pligt. 
Ved reformationen ejede klostret i Løgum 193 gårde, 4 kirker og adskillige møller i Sønderjylland og flere store huse i Ribe.

Reformationen

Klostret fik en levetid på næsten 400 år indtil reformationen, som indførtes i Danmark 1536.
Det første årti efter reformationen fik munkene lov til at blive i klostret, og først da abbeden døde i 1548 blev klostret endeligt nedlagt og siden drevet som et stort landbrugsgods.
Dets tilliggender blev til Løgumkloster Amt og fortsatte som sådan indtil 1867.
Kirken blev kun lejlighedsvis anvendt som kirke, indtil den 1739 blev sognekirke.

1-10 of 25