Sønderjylland‎ > ‎Lokalforeninger‎ > ‎Agerskov‎ > ‎

Set og sket - Agerskov

Agerskov og Omegn - Når hele familien bliver ramt af Alzheimers

indsendt 4. okt. 2018 07.24 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 4. okt. 2018 07.31 ]

Mandag, den 1. oktober 2018 var Friplejehjemmet Møllevangen i Agerskov rammen om et foredrag med Christian Jacobsen, Løgumkloster. 
Han fortalte ærligt og medrivende om livet når ens ægtefælle får dianogen Alzheimers demens.  
54 år og alt kører på skinner, men pludselig er der ingen skinner mere og man er på 24/7. Hvilke tanker gør man sig som ægtepar og senere alene som ægtemand under hele dette forløb og sidenhen, når beslutningen om plejehjem kommer tæt på. 
Desuden medvirkede demenskoordinatorer m.fl. fra Tønder Kommune.
Møllevangen og Familie og Samfund, Agerskov og Omegn havde i fællesskab arrangeret denne aften med et kæmpe fremmøde helt ud over hvad man kunne forvente - 184 deltagere og nogle måtte desværre gå forgæves. 
 
 
 
 

Agerskov og omegn - Løgumkloster Kirke og Refugium

indsendt 29. sep. 2018 06.53 af Soenderjylland Familie og Samfund

Mandag, den 24. september var vi en flok på ca. 30 deltagere på rundvisning i den nyrenoverede kirke i Løgumkloster. 

Frede Gotthardsen fortalte levende om tiden og baggrunden for kirkens tilblivelse, om livet og dagligdagen i klosteret for munkene som boede her og deres gerning. Efter en brand for nogle år siden er kirken blevet renoveret med nye bænke, ny flot belysning fra Okholm Lightning i Tønder, udbygning af orglet, og bevaring af de gamle munke stole m.v. Efter rundvisningen i kirken var Løgumkloster Refugium vært ved kaffen med hjemmebag.

 
 
 
 
 
 
 

Fra hjemmesiden:

Kloster og Kirke

Omkring 1173 kom cistercienserne (munke), til egnen omkring Brede Å for her at danne et kloster. Her kunne de arbejde med landbrug, fiskeri og mølleri. I klosterhaven havde de lægeurter og nye grøntsager som persille, rabarber og gulerødder. Cistercienserordenen stammede fra Burgund i Frankrig, hvor ordenens hovedkloster Citeaux ligger.

Klostersamfundet prægedes af beskeden levevis. Munkene var vegetarer og fuldstændig selvforsynende. Munkene holdt dagligt flere messer ved højaltret og ved sidealtrene. Desuden 8 tidebønner, den ene om natten før daggry. Her anvendte munkene "nattrappen", der gik direkte fra munkenes sovesal (dormitoriet) og ned i kirken. 

Grundplanen for cisterciensernes klostre var overalt den samme: Et firefløjet klosterkompleks. Her med nordfløjen som kirke og østfløjen med bl.a. sovesal og kapitelsal. Sydfløjen rummede spisesal og køkken. I vestfløjen boede lægbrødrene, der havde ansvaret for den praktiske side af klostrets drift. Lægbrødrene, der bar brune dragter, havde ikke fuld munkeværdighed.

De fire fløje dannede en lukket indergård, korsgården. Langs fløjenes vægge var en overdækket gang, korsgangen eller processionsgangen.

Klostret blev efterhånden meget anset og rigt; men indtægterne blev ikke soldet op: Vejfarende kunne her finde husly. Godgørenhed over for trængende var en hellig pligt. 
Ved reformationen ejede klostret i Løgum 193 gårde, 4 kirker og adskillige møller i Sønderjylland og flere store huse i Ribe.

Reformationen

Klostret fik en levetid på næsten 400 år indtil reformationen, som indførtes i Danmark 1536.
Det første årti efter reformationen fik munkene lov til at blive i klostret, og først da abbeden døde i 1548 blev klostret endeligt nedlagt og siden drevet som et stort landbrugsgods.
Dets tilliggender blev til Løgumkloster Amt og fortsatte som sådan indtil 1867.
Kirken blev kun lejlighedsvis anvendt som kirke, indtil den 1739 blev sognekirke.

Agerskov/Toftlund - Beirholms Væverier i Kolding

indsendt 7. sep. 2018 04.15 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 7. sep. 2018 04.33 ]

En meget engageret ung mand, Andreas Beirholm, tog imod ca. 60 glade og forventningsfulde gæster fra Familie og Samfund, Agerskov og Toftlund torsdag, den 7. september 2018.

Andreas er én ud af 3 sønner af de nuværende ejere Kamma og Peter Beirholm, som er 5. generation i Beirholms Væverier A/S i Kolding, grundlagt i 1870.

Allerede fra parkeringspladsen foran de imponerende flotte administrations- og lagerbygninger på Nordager fornemmer man en helt særlig arbejdsplads. Andreas fortalte levende om firmaet, og vi fik en rundvisning i det flotte og inspirerende showroom for slet ikke at nævne hele administrationsbygningen.

”Det er noget helt specielt at være født ind i en virksomhed, hvor alt drejer sig om tekstil og opbygget gennem en kolossal viden og erfaring skabt gennem mere end 140 år.

Produktionen er i dag koncentreret om duge, servietter, sengetøj og håndklæder. Beirholm har tidligere produceret på sin fabrik i Kolding, men har nu valgt at indgå produktionspartnerskaber med førende væverier i udlandet. Beirholms målsætning er tekstilløsninger, som giver kunderne den bedst tænkelige oplevelse, totaløkonomi og bæredygtighed.  Kunderne er leasingvaskerier i Danmark, Tyskland, Italien, England m.fl.”

En aften hvor alle fik noget med hjem - både i form af viden og inspiration samt lagersalget.

(kilde: Beirholms hjemmeside)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Generalforsamling Familie og Samfund, Agerskov og Omegn

indsendt 31. mar. 2018 03.50 af Soenderjylland Familie og Samfund

Friplejehjemmet "Møllevangen" i Agerskov var rammen om vores årlige generalforsamling den 20. marts 2018. Der var genvalg til de 3 bestyrelsesmedlemmer som var på valg, og bestyrelsen fortsætter derfor uændret. 
I det forgangne foreningsår har bestyrelsen truffet beslutning om at støtte husstandsindsamlingen i Agerskov til fordel for oprettelsen af Agerskov Friplejehjem "Møllevangen" med et beløb på kr. 25.000,00 i overensstemmelse med vores vedtægter og foreningens og de lokale medlemmers interesser. På baggrund heraf har vi - på trods at et meget godt program og fremmøde i det seneste år -haft et underskud, som vi selvfølgelig havde budgetteret med.
Efter generalforsamlingen fortalte plejehjemsleder Ruth Nørgaard om tankerne og det store arbejde bag drømmen om et friplejehjem, som nu er blevet til en realitet. 
Det nye logo er velgennemtænkt med det grønne træ som symboliserer den dejlige have og park, et sted med liv og vækst, et sted hvor mennesket kan vokse og gro. Et levende sted, hvor man er parat til at sætte nye skud. Stammen og hjertet i træet symboliserer at man støtter og hjælper hinanden, deler og giver omsorg som er kendetegnet for et HJEM.
 

Gav´strikken v/Majbrit Æbelø

indsendt 27. jan. 2018 02.18 af Soenderjylland Familie og Samfund

Den lille fine gårdbutik Gav´strikken rummer et væld af kvalitets garn og tilbehør, og man bliver i meget høj grad inspireret og får ideer så snart man træder ind af døren hos Majbrit Æbelø. En dejlig oplevelse for ca. 20 medlemmer af Familie og Samfund Agerskov og Omegn, hvor Majbrit fortalte om sin opstart af butikken, og hvordan hun gennem årene har udvidet og udviklet butikken. Med sin håndarbejdsuddannelse i bagagen startede det op med strikkecafé, og senere overtog hun forhandlingen af garn efter en garnforretning i Åbenrå. Interessen steg og hun indrettede en længe af den private landejendom til butik. Strikkecaféen fortsatte på hjemmebanen og tiltag som workshops i strik, hækling, plantefarvning, foredrag m.v. tilbydes nu. Gårdbutikken fik vokseværk og blev nok engang udvidet til de flotte og inspirerende rammer vi ser idag, ligesom der også er kommet en webshop til og naturligvis facebook.
 
 
 
 
 
 
 
   

Juletur til Husum

indsendt 12. dec. 2017 12.54 af Soenderjylland Familie og Samfund

Tirsdag den 28 november 2017, var Familie og Samfund Toftlund og Agerskov, på årets juletur, som gik til Husum. 59 personer  startede kl. 8.00 fra Agerskov, besøgte Landschlachterei Burmeister i Viôl, der er en familie ejet virksomhed 4 generation, startede i 1901, har 60 medarbejdere, slagter alt fra svin , kreaturer og lam, har butik bageri, og Bistro. Der fik vi vores morgenkaffe, flot dækket op i restauranten, med alt fra rundstykker, pålæg æg o.s.v. Absolut et besøg værd. Derefter videre til Ostenfeld, hvor vi besøgte et ostemejeri, ejet af familien Koll, hr. Koll fortalte om produktionen, meget spændende,vi fik  smagsprøver og der var mulighed for køb af oste. Derefter til Husum, hvor guiden ventede, delt i 3 hold, derefter på gåben rundt i byen, Husum er en meget spændende by, med en spændende historie, derefter guidet tur i bus langs marsken og diget, hvor vi fik indblik i, hvor vigtigt diget er. Derefter på egen hånd resten af dagen, Husum er en meget smuk by, mange flotte huse og butikker, kl. 20 var vi tilbage i Agerskov, efter en rigtig god og spændende dag. 

Jenny Byskov Keramik

indsendt 12. nov. 2017 23.26 af Soenderjylland Familie og Samfund

Jenny Byskov Keramik lidt udenfor Agerskov er absolut et besøg værd. Ca. 22 medlemmer var den 7. november 2017 så heldige at få en fremvisning af Jenny´s keramikværksted. Jenny fortalte om sin store interesse, og om hvordan hun i de seneste år har fået udstyret sit værksted, om arbejdsgangen i værkstedet, og om at få ideer til nye flotte ting i stentøj ved at prøve sig frem og eksperimentere med former og farver. Der var en stor flot samling af stentøj udstillet, som vi beundrede og som skal med på diverse julemesser og kunsthåndværkermesser. Den medbragte kaffe blev indtaget i de private stuer, hvor snakken gik lystigt.
 
         
 
 
 
 
 

Ib Laursen i Ribe

indsendt 11. okt. 2017 11.22 af Soenderjylland Familie og Samfund

Mandag, den 9. oktober var vi 21 deltagere på et meget spændende virksomhedsbesøg hos Ib Laursen i Ribe.
Direktør Peter Laursen viste rundt i hele virksomheden herunder det meget spændende showroom. Her findes alt indenfor brugskunst lige fra porcelæn, kurve, borde i massive lastbil-planker (genbrug), kasser i træ brugt til murstensproduktion i Indien, gavepapir, glas og udendørs lanterner, puder og pyntegenstande osv. osv.

Efter rundvisningen fortalte Peter Laursen om virksomheden, og om hvordan hans forældre i sin tid grundlagde denne engrosvirksomhed. I dag er der ca. 55 ansatte og alt importeres fra Kina og Indien. Men der udvikles også egne produkter af kreative medarbejdere i huset. Største marked er Tyskland, men også Norden, England m.fl. foruden naturligvis hjemmemarkedet er aftagere, som fortrinsvis er selvstændige virksomheder udenfor de store butikskæder. Via store messer i bl.a. Danmark og Tyskland samt rundt i Europa markedsføres produkterne, ligesom der er ansat sælgere og agenter.

Peter Laursen fortalte også lidt om fremtidsplaner med udvidelser og nybyggeri - fortsat med hovedsæde i Øster Vedsted ved Ribe - hvor firmaet har sine rødder og et godt udgangspunkt for modtagelse af containere fra havnen i Hamborg. Også firmanavn og logo har man gjort sig mange tanker omkring, så oprindelsen i Ribe kan gå i hånd i hånd med de internationale tendenser i firmaet.

 

 
 
 
 
 
 

Retap i Agerskov

indsendt 26. sep. 2017 23.10 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 27. sep. 2017 23.07 ]

 
 
En ny og meget spændende virksomhed i voldsom vækst har slået sig ned med hovedsæde i Agerskov.
Lars Brøndum Petersen viste rundt og fortalte om virksomheden Retap fra idé til virkelighed, hvor tanken var at udvikle en vandflaske i glas i et bæredygtigt miljø. Formgivning, materialevalg, farver, brugervenlighed, markedsanalyser, forbrugerprofiler, patentrettigheder, distribution, økonomi osv. Imponerende flot arbejde af et ungt team med visioner. Retap eksporterer til ca. 55 lande over hele verdenen og har bl.a. salgskontor i USA.
I Familie og Samfund er vi glade for at måtte se jeres virksomhed og ønsker jer god vind og vækst.
 
 
 
 
 
 
 
 

Agerskov Friplejehjem

indsendt 3. sep. 2017 23.26 af Soenderjylland Familie og Samfund   [ opdateret 3. sep. 2017 23.30 ]

Møllevangen Agerskov Friplejehjem blev fredag den 1. september 2017 officielt indviet. Mange lokale ildsjæle, med bl.a. Anne Egsgaard og plejehjemsleder Ruth Nørgaard i spidsen, er efter 4 års hårdt arbejde lykkedes med dette flotte projekt. 
Vi i Familie og Samfund, Agerskov og Omegn har valgt at støtte Møllevangen med et beløb på kr. 25.000,00 i anerkendelse af det store arbejde,der er lagt i at bevare et plejehjem i Agerskov.
Til lykke!
 
 
 
 
 
 

1-10 of 17