Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

Museumsbesøg i Voer den 7. april 2022

indsendt 23. apr. 2022 09.55 af Djursland Admin

Vores tur til Voer, hvor Johannes Pedersen har lavet et utroligt spændende museum, måtte vi grundet coronaen, ændre fra januar til d. 7. april.
Det var værd at vente på !
Nu kunne vi endelig atter mødes, og vi fik en meget interessant aften, og alle fik et nostalgisk tilbageblik. Meget blev mindet, noget blev drøftet, og rigtig mange ting gav anledning til hyggelige historier.
Johannes har gjort et kæmpe stykke arbejde for at alt bliver præsenteret flot. Der er utrolig mange forskellige udstillede effekter. Det er umuligt at se / nyde det hele, derfor må det give anledning til et
besøg en anden gang, igen.

Godt naboskab kom os til gode, denne kolde april aften. Tømreren Jens Anker bød os over i hans stue, hvor vi kunne nyde vores medbragte kaffe og Aases dejlige hjemmebag.
    Tak til Johannes og Jens Anker for en rigtig god aften.

Onsdag den 17. november 2021, Foredrag "Hjem til gården" ved Michael Brams

indsendt 15. dec. 2021 03.48 af Djursland Admin   [ opdateret 15. dec. 2021 03.50 ]

Foredrag med Michael Brams om hans deltagelse i tv programmet Hjem til gården på TV2.
Onsdag den 17. november mødtes 29 på Ørsted bibliotek for at høre Michael Brams fortælle om sin deltagelse i tv programmet Hjem til gården. Tak til Birgitte fra biblioteket for hjælp. 
Michael er oprindeligt fra lokalområdet, har gået i skole i Vivild, bor nu i Aarhus, hvor han er folkeskolelærer, bartender og spiller banjo i sømandsorkestret Skoleskibet. Michael havde set tidligere udgave af programmet sammen med sin kæreste Astrid Laursen. Da han var næsten færdig med sin uddannelse til lærer og mens han skrev sin bachelor, havde han tid til overs. Han besluttede så at han ville være med i programmet. Han tog til casting i Aarhus, hvor der var flere tusinde, som også ønskede at deltage. Efter endnu en casting i København, blev han udvalgt som en af de 14, som deltog i programmet i 2020. Deltagerne skulle skrive under på en 12 siders kontrakt, hvor der bl.a. stod at de havde tavshedspligt og ikke måtte tale med hverken andre ansøgere/deltagere eller folk fra produktionen. Da optagelserne fandt sted under Aarhus festuge og det var helt utænkeligt at man som bartender kunne holde fri her, måtte Michael fortælle en historie om at han skulle gå på Caminoen, kun de allernærmeste fik at vide hvor han skulle hen. Først da deltagerne var blevet sejlet til Møn, hvor de kom til gården, hvor optagelserne skulle foregå, måtte man tale sammen og lære hinanden at kende. Deltagerne var meget forskellige og havde forskellige grunde til at deltage. Man kunne vinde 500.000 kr. Deltagerne måtte aflevere telefoner og ure, hvilket Michael fandt var en befrielse. Noget af det bedste ved at deltage, synes Michael, var muligheden for at fordybe sig i opgaverne og samværet uden hele tiden at skulle forholde sig til verden udenfor. Deltagerne fik mikrofoner på og skulle gå med dem fra de stod op og til de blev ”puttet” om aftenen. Det betød at produktionsfolkene kunne høre alt hvad der blev sagt, og kunne vende tilbage til deltagerne, for at få dem til at gentage det sagte og filme det. Nogen gange flere gange. Filmholdet forsøgte helt bevidst at få mere dramatik ind i optagelserne, og som tvseer bliver vi en smule snydt og deltagerne manipuleret i en bestemt retning. Ventetid – ventetid – ventetid siger Michael var en stor del af opholdet. F. eks ved tvekampen, deltagerne møder på pladsen, men så skal de have mikrofoner på og kameraerne skal rigges til. Mange timers daglige optagelser klippes sammen til  programmer af 1. times varighed på tv. Selv om der tilsyneladende kunne være en hård tone i programmet er deltagerne stadig venner og har kontakt med hinanden. De har deltaget i hinandens private fødselsdags fester. 
En rigtig god og interessant aften.

Generalforsamling mandag den 18.oktober 2021

indsendt 9. nov. 2021 04.05 af Djursland Admin

DEO-Notat, Nordkystvejen 2F, 8961 Allingåbro, var stedet for dette års generalforsamling. Mange kender det sikkert som det NY NOTAT og noget med EU. Vi blev i hvert til fald en del klogere, efter generalforsamlingen, hvor Finn Ellegaard tog over.

Selve generalforsamlingen foregik helt efter normalen, ingen corona restriktioner. Der var beretning ved formanden og kassereren fremlagde regnskabet - begge dele blev godkendt. 

Efter kaffen, tog Finn Ellegaard ordet. Næste år er det 50 år siden vi blev medlem af EF/EU, og dermed også huset vi er i. Han fortæller om sig selv, han er fynbo, købmand og medlem af Radikal Ungdom – det sidste førte ham sammen med Jens Peder Bonde. Til folkeafstemningen mente Radikal Ungdom at det skulle være et nej, det var de riges klub.  EU var de stærke. Kampagnen til afstemningen gik på økonomi, priserne ville stige hvis ikke vi gik med. Efter afstemningen lavede de en avis der hed Notat- det holdt i ca 1 ½ år så gik de fallit. Det Ny Notat blev startet op i 1974 af Finn Ellegaard, Jens Peder Bonde og Ole Kragelund – de lejede en gammel frisørsalon i København hvor de var i 1 ½ år. Så flyttede de til Jylland, kiggede flere steder her, men det blev til Djursland og den gamle skole i Drammelstrup blev købt. Avisen var på 4 sider og kom hver uge. Ingen troede på projektet, de sendte avisen til alle de adresser de havde fra tidligere – smed et girokort i og folk betalte – ca. 4.000 abonnenter. I stedet for udgivelse hver måned er der nu 4 gange om året en lille bog med et tema, som man kan blive klogere på. Indtil nu 18 forskellige bøger – abonnement 300 kr. pr år. I 2004 / 2005 laves ny forening DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. DEO laver undervisningsmateriale, efteruddannelse til lærere, rollespil på skoler, debatmøder, først i  Aarhus og København , nu online møder i hele landet. Nu laver de rejser til andre lande – samfundsrejser – handler om at møde andre mennesker – en form for kursus som folk godt vil betale for. Og online rejser, det kan især ældre bruge, mere overskuelig i forhold til helbred og økonomi. Det tegner godt, Velux fonden og kommuner giver tilskud – Ældresagen vil gerne være med til online rejser. Der har været online rejser til Strasbourg, Bruxelles og nu på onsdag går turen til Luxembourg, senere kommer der til Frankrig, Cypern, Rumænien, Letland, Holland, Portugal og Slovenien. Udsendelserne bliver ikke optaget, og kan dermed ikke genses – det er gratis at deltage. 

Finn Ellegaard var meget engageret i hvad man kunne kalde et livsværk. 

Mosten den 11. august 2021

indsendt 18. aug. 2021 03.56 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.58 ]

Onsdag d. 11. august 2021 (dette godt 1. år senere end da det første gang var på programmet) tog foreningen på besøg hos motorcykelklubben Mosten MC i Bode Enge. 

Hans Jørgen Hitz stod klar på gårdspladsen, hvor han gav en gennemgang af aftenens plan. Først blev vi inviteret ind i det store flotte klubhus. Her bød han på øl og vand, hvorefter han fortalte om husets oprindelse og tilblivelsen af det nuværende hus. Efter at have set 1. sal med bl.a. billeder af samtlige medlemmer gennem årene, kom vi på en vandretur. Ud forbi div. barer oppe som nede, gennem den store festsal, ned gennem skoven og ud til asfaltbanen. Her demonstrerede et medlem, hvor kvikt hans motorcykel kunne komme de 200 m ud af  den 700 m lange bane. 
Langs med banen lå et stort græsstykke, efter at have gået gennem endnu en skov, kom vi atter ud til et græsstykke og så var vi tilbage ved huset.
Nu blev vi budt på kaffe,  og Kirsten havde hjemmebagt kage og småkager med.

Hans Jørgens gode fortællerevne suppleret med billeder, beskrev byggeriet, samt de mange arrangementer der afvikles hvert år. 
Blandt dem kan nævnes  “ Engelsk træf “ med 500 besøgende og “ Race Day” med  mellem 5000 til 8000 besøgende. Her er det, at de grønne områder kommer i brug med teltlejr, musiktelte og boder.
Meget planlægning, masser af aftaler og gøremål, godt klaret for en klub med 35 medlemmer. 

En lille sjov detalje. Inden klubbens oprindelse samledes veteranerne bag Mosten, i det gamle Æblemosteri på Plantagevej i Allingåbro.
Ofte aftalte de “ vi mødes i Mosten “ og heraf opstod navnet på klubben.

Generalforsamling 19. oktober 2020

indsendt 2. nov. 2020 06.31 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.59 ]

Årets generalforsamlingen blev afholdt i Allingåbro Hallens Cafeteria, - selvfølgelig efter gældende restriktioner og retningslinjer.
Selvom antallet af medlemmer denne aften ikke var så stort som til tidligere generalforsamlinger, foregik alt lige efter bogen.
Minna Andersen var også i år dirigent og hun klarede som sædvanligt opgaven meget professionelt. Birgit Henningsen ønskede ikke genvalg men de to andre på valg gjorde og modtog genvalg. Ind i bestyrelsen kom Aase Lindhardt. Bestyrelsen vil gerne sige, et stort tak til Birgit for hendes tid i bestyrelsen, og et stort velkommen til Aase. 
Efter generalforsamlingen gik snakken lystigt over kaffen og kagen. 

Den smukke bordpynt på billedet er lavet af Kirsten Eriksen - fire borde blev pyntet til generalforsamlingen.


La Norma - Aase Thomassen

indsendt 4. okt. 2020 04.12 af Djursland Admin

Torsdag d. 24 september afholdt Familie og Samfund arrangement på Ørsted bibliotek. Aase Thomassen forfatter og foredragsholder fortalte levende og medrivende om Norma Nielsen, som blev født Randers i 1926.Hendes skæbne blev, at hun som 14 årig blev sendt bort fra sit hjem med en fremmed kvinde for at blive trænet til trapezartist. Norma blev højt anerkendt for sine fantastiske evner og har optrådt i det meste af verden. Men mennesker bag hende udnyttede hendes talent både menneskeligt og økonomisk.

 Aase Thomassen har besøgt Norma i USA. Stærkt berørt af La Normas fantastiske og dramatiske livshistorie, som rummer både stor succes og stor smerte, vendte Aase Thomassen hjem og skrev bogen” La Norma”. Norma, som i dag er 94 år gammel, lever et stille liv i USA, hun har mistet både sin ægtefælde og sin eneste søn. Aase Thomassen berettede, at Norma aldrig tidligere havde fortalt sin historie til nogen ,og at det havde været befriende for hende at få italesat det ,der i så mange år har været fortiet. I sin alderdom lever Norma uden bitterhed, et liv præget af taknemlighed og indre ro.

  5 af de 21 deltagende var slægtninge til Norma Nielsen. Nogle af dem havde også besøgt Norma i USA og kunne bidrage til beretningen.

 Ja, så kunne vi vende hjem med mange tanker om en dramatisk beretning om en usædvanlig menneskeskæbne. At noget lignende overgår unge talenter også i dag rundt om i verden fik et skræmmende og dybere perspektiv.

 

RegnHytten

indsendt 22. aug. 2020 07.21 af Djursland Admin

Den 18. august 2020, blev det endelig tid til et arrangement i Familie & Samfund igen.

Efter alle corona restriktioner og regler mødte 16 medlemmer op i RegnHytten.

Her fik vi et indblik i hvad RegnHytten er for noget – et forsøgs- og formidlingscenter for både skoler, virksomheder og alle interesserede borgere. Hanne Hedstrøm Hansen, som er ansat af vandmiljø Randers, fortalte os alt muligt om hvor vigtig klima og regn (vand) er for os alle. Hun viste os muligheder for opsamling, genbrug og afledning af regnvand. Der var mange gode idéer; afledning i forskellige bede, ikke ligefrem græs på taget men noget lignende på skrænter, faskiner og meget mere.


Derudover, som en lille bonus for os, var skybrudshytten blevet færdig og vi fik en lille forsmag på hvordan et skybrud kan være. Vi kom også omkring kloakseparering og hvor godt det er for alle parter, at regnvandet ikke skal en tur forbi renseanlægget.

RegnHytten af holder forskellige arrangementer i løbet af året, og vi vil da anbefale et besøg.
Til sidst var der spørgsmål og kaffe med kage, som Vandmiljø Randers var vært for – tusind tak for det.

 

Den Katolske Kirke

indsendt 12. feb. 2020 06.45 af Djursland Admin

Torsdag den 6. februar 2020 var 20 medlemmer på besøg i Den katolske Kirke i Pindstrup – også kaldet Skt. Mikaels kirke.

Vi begyndte i kirken, hvor Hans Christian Baltzer, tidligere borgmester i Midtdjurs og som har haft sin barndom i Pindstrup, fortalte om hvordan kirken er opstået med baggrund i de mange polske familier der arbejdede i og omkring Pindstrup under og efter 1. verdenskrig. Op igennem 1920’erne opstod der et ønske om at stifte en polsk forening, som tog initiativ til at bygge eget kapel. Man havde indsamlet 6-8.000 kr., og Johs. La Cour, Pindstrup Mosebrug skænkede tømmer til kirkebyggeriet. Grundstykket blev skænket af den lokale polak, Jakob Kot.

Kapellet blev opført i efteråret 1929 og vinteren 1929-30. Kapellet blev indviet 21. april 1930.

Den 1. januar 1970 kom der en ny præst til kapellet, pastor Adolf Meister. Han og hans medhjælpere gik i gang med at restaurere kapellet, som var i begyndende forfald. Dette forandrede kirkens ydre og indre. Bl.a. blev der lagt strøm ind.

I 2014 begyndte man arbejdet med at fjerne denne restaurering med det formål at få kirken ført tilbage til det oprindelige udseende fra 1930. Desuden var kirketårnet faldefærdigt og der var råd i en del af træværket. Hans Christian Baltzer havde fået til opgave at skaffe penge til renoveringen. Margrethe og Johs. La Cours Fond skænkede et beløb. I 2018 fik man fra den kendte arkitekt Peter Berings tegnestue et komplet renoveringsprojekt, og der blev sendt ansøgninger til div. fonde.

Den 22. april 2019 kunne man holde festmesse i anledning af genindvielsen.

I dag består menigheden b.la. også af en del tamiler, som kommer bl.a. fra Aarhus.

Efter besøget i kirken gik vi over i sognehuset, oprindeligt et sommerhus, hvor Hans Christian Baltzer viste billeder fra renoveringen, mens vi drak kaffe/te og spiste Kirstens dejlige hjemmebag. En rigtig god aften.

Adam Nybo

indsendt 17. nov. 2019 04.02 af Djursland Admin   [ opdateret 17. nov. 2019 04.10 ]

13. november 2019, en mørk og våd aften, fik 20 medlemmer af Familie og Samfund Djursland en livsbekræftende og lærerig oplevelse.
Adam Nybo, en 19-årig ung mand, formidlede gennem foredrag og et flot diasshow fortællingen om sit liv med overskriften "Forfølg dine drømme".
Adam startede fortællingen fra sin fødsel, hvor han det første års tid var et sundt og raskt barn, som udviklede sig helt efter bogen. 13 måneder gammel blev han uden varsel ramt af akut og livstruende sygdom. Der blev stillet diagnosen transversel myelitis, en meget sjælden nervesygdom. På trods af intensiv optræning med massiv støtte fra Adams far, som var fysioterapeut, lykkes det ikke at genvinde Adams førlighed i benene.
Alligevel har Adam altid været aktiv og dyrket mange former for sport. Han fortalte, viste billeder og filmklip fra en barndom og ungdom fyldt med dejlige oplevelser og store udfordringer. Efter studentereksamen i sommers, og et højskoleophold til januar, planlægger han at flytte til
København og starte på jurastudiet. Hans store lidenskab for skiløb, hvor han anvender en "sitski", har bragt ham til Europa Cup. Adams store drøm er at repræsentere Danmark ved de Parelympiske lege. Der kan læses meget mere på hans facebookside; Adam Nybo Paralympisk Ski-team.
Adam fortalte åbent og ærligt om at leve med et handicap, og svarede velvilligt med stor viden på de mange spørgsmål, der blev stillet. Adams mor, som var chauffør for ham denne aften, stillede sig også til rådighed for spørgsmål, og bidrog til nye vinkler.
Adams positive livssyn, hvor han fokuserer på mulighederne frem for begrænsningerne, er beundringsværdig. Det var tydeligt at Adams historie påvirkede tilhørerne rigtig meget. Spørgsmålene viste klart, at beretningen gav anledning til refleksion over synet på livet generelt. Adam gav tilhørerne stof til eftertanke, og skabte en livsbekræftende stemning, som samlet set efterlod en beundring for denne unge mand, og satte hverdagens små udfordringer i nyt perspektiv.
Bestyrelsen vil gerne takke for en dejlig aften, til medlemmer og ikke mindst Adam og hans mor.

Generalforsamling - Galleri Grevelsgaard

indsendt 15. nov. 2019 06.45 af Djursland Admin   [ opdateret 15. nov. 2019 06.49 ]

Vi havde denne gang fået lov til at afholde vores generalforsamling hos Galleri Grevelsgaard i Fausing. Vi sad alle i værkstedet mellem diverse remedier  til brug indenfor glaskunst og hendes mange ovne. Der skete ingen ændringer i bestyrelsen og der var ingen bemærkninger til hverken formandsberetning eller regnskab.
Efter generalforsamlingen gik vi en tur rundt i Galleriet og så på alle de spændende og flotte ting der var udstillet. Dernæst fik vi kaffe og kage, og Bettinna, indehaver af Galleri Grevelsgaard, begyndte at fortælle om Galleriet, hendes glaskunst og ikke mindst hvordan tilvirkningen af glaskunst foregår. 
Bettina og hendes mand Brian kommer fra en villa i Risskov. Her har Bettina værksted med glaskunst, samtidig med at hun arbejder som arkitekt. Da parret ønsker at lave Galleri i villaen kan de ikke få lov til det af Aarhus Kommune, da der kræves parkering og dette kan ikke løses her. I stedet søger de en ejendom og finder den i Fausing. Den købes i 2013 og renovering af stuehus, indretning af værksted og ferielejlighed påbegyndes. Bettina er nu glaskunstner på fuldtid. Galleriet var klar til åbning i 2016. Galleriet har åbent fredag, lørdag, søndag og efter aftale. Desuden tilbydes der forskellige kurser inden for glaskunst. Det kan være venindeaftener, familiekurser eller for børn fra 6 år, som sammen med en voksen kan komme og lave en ting.

Flere især lokale kunstnere udstiller på Grevelsgaard, både glas, maleri , keramik, smykker m.m. Bettina udstiller sine ting både i Danmark og Norge.

Bettina fortalte om forskellige teknikker indenfor glaskunst og viste nogle af de meget smukke ting hun har lavet. Hun har 7 ovne i værkstedet. Man kan ikke komme forskellige materialer og farver i ovnene på samme tid. De reagerer ikke ens på varmen. Man må ikke åbne ovnene hele tiden, ved nedkølingen bliver det kritisk ved 482 grader, glasset kan springe. Glasset skal behandles/smeltes flere gange. På grund af varmen er man nødt til at være to til at lukke en ovn op.

Det var meget spændende og vi fik en forståelse for hvorfor kunsthåndværk kan være dyrt.

Den nyindrettede ferielejlighed som stod færdig sidste år kan rumme 27 personer, der er 11 værelser fordelt  på 2 etager, der er aktivitetsrum og køkken, adgang til have med bålplads. Indtil nu har den været udlejet undtagen 3 uger.

1-10 of 56