Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

RegnHytten

indsendt 22. aug. 2020 07.21 af Djursland Admin

Den 18. august 2020, blev det endelig tid til et arrangement i Familie & Samfund igen.

Efter alle corona restriktioner og regler mødte 16 medlemmer op i RegnHytten.

Her fik vi et indblik i hvad RegnHytten er for noget – et forsøgs- og formidlingscenter for både skoler, virksomheder og alle interesserede borgere. Hanne Hedstrøm Hansen, som er ansat af vandmiljø Randers, fortalte os alt muligt om hvor vigtig klima og regn (vand) er for os alle. Hun viste os muligheder for opsamling, genbrug og afledning af regnvand. Der var mange gode idéer; afledning i forskellige bede, ikke ligefrem græs på taget men noget lignende på skrænter, faskiner og meget mere.


Derudover, som en lille bonus for os, var skybrudshytten blevet færdig og vi fik en lille forsmag på hvordan et skybrud kan være. Vi kom også omkring kloakseparering og hvor godt det er for alle parter, at regnvandet ikke skal en tur forbi renseanlægget.

RegnHytten af holder forskellige arrangementer i løbet af året, og vi vil da anbefale et besøg.
Til sidst var der spørgsmål og kaffe med kage, som Vandmiljø Randers var vært for – tusind tak for det.

 

Den Katolske Kirke

indsendt 12. feb. 2020 06.45 af Djursland Admin

Torsdag den 6. februar 2020 var 20 medlemmer på besøg i Den katolske Kirke i Pindstrup – også kaldet Skt. Mikaels kirke.

Vi begyndte i kirken, hvor Hans Christian Baltzer, tidligere borgmester i Midtdjurs og som har haft sin barndom i Pindstrup, fortalte om hvordan kirken er opstået med baggrund i de mange polske familier der arbejdede i og omkring Pindstrup under og efter 1. verdenskrig. Op igennem 1920’erne opstod der et ønske om at stifte en polsk forening, som tog initiativ til at bygge eget kapel. Man havde indsamlet 6-8.000 kr., og Johs. La Cour, Pindstrup Mosebrug skænkede tømmer til kirkebyggeriet. Grundstykket blev skænket af den lokale polak, Jakob Kot.

Kapellet blev opført i efteråret 1929 og vinteren 1929-30. Kapellet blev indviet 21. april 1930.

Den 1. januar 1970 kom der en ny præst til kapellet, pastor Adolf Meister. Han og hans medhjælpere gik i gang med at restaurere kapellet, som var i begyndende forfald. Dette forandrede kirkens ydre og indre. Bl.a. blev der lagt strøm ind.

I 2014 begyndte man arbejdet med at fjerne denne restaurering med det formål at få kirken ført tilbage til det oprindelige udseende fra 1930. Desuden var kirketårnet faldefærdigt og der var råd i en del af træværket. Hans Christian Baltzer havde fået til opgave at skaffe penge til renoveringen. Margrethe og Johs. La Cours Fond skænkede et beløb. I 2018 fik man fra den kendte arkitekt Peter Berings tegnestue et komplet renoveringsprojekt, og der blev sendt ansøgninger til div. fonde.

Den 22. april 2019 kunne man holde festmesse i anledning af genindvielsen.

I dag består menigheden b.la. også af en del tamiler, som kommer bl.a. fra Aarhus.

Efter besøget i kirken gik vi over i sognehuset, oprindeligt et sommerhus, hvor Hans Christian Baltzer viste billeder fra renoveringen, mens vi drak kaffe/te og spiste Kirstens dejlige hjemmebag. En rigtig god aften.

Adam Nybo

indsendt 17. nov. 2019 04.02 af Djursland Admin   [ opdateret 17. nov. 2019 04.10 ]

13. november 2019, en mørk og våd aften, fik 20 medlemmer af Familie og Samfund Djursland en livsbekræftende og lærerig oplevelse.
Adam Nybo, en 19-årig ung mand, formidlede gennem foredrag og et flot diasshow fortællingen om sit liv med overskriften "Forfølg dine drømme".
Adam startede fortællingen fra sin fødsel, hvor han det første års tid var et sundt og raskt barn, som udviklede sig helt efter bogen. 13 måneder gammel blev han uden varsel ramt af akut og livstruende sygdom. Der blev stillet diagnosen transversel myelitis, en meget sjælden nervesygdom. På trods af intensiv optræning med massiv støtte fra Adams far, som var fysioterapeut, lykkes det ikke at genvinde Adams førlighed i benene.
Alligevel har Adam altid været aktiv og dyrket mange former for sport. Han fortalte, viste billeder og filmklip fra en barndom og ungdom fyldt med dejlige oplevelser og store udfordringer. Efter studentereksamen i sommers, og et højskoleophold til januar, planlægger han at flytte til
København og starte på jurastudiet. Hans store lidenskab for skiløb, hvor han anvender en "sitski", har bragt ham til Europa Cup. Adams store drøm er at repræsentere Danmark ved de Parelympiske lege. Der kan læses meget mere på hans facebookside; Adam Nybo Paralympisk Ski-team.
Adam fortalte åbent og ærligt om at leve med et handicap, og svarede velvilligt med stor viden på de mange spørgsmål, der blev stillet. Adams mor, som var chauffør for ham denne aften, stillede sig også til rådighed for spørgsmål, og bidrog til nye vinkler.
Adams positive livssyn, hvor han fokuserer på mulighederne frem for begrænsningerne, er beundringsværdig. Det var tydeligt at Adams historie påvirkede tilhørerne rigtig meget. Spørgsmålene viste klart, at beretningen gav anledning til refleksion over synet på livet generelt. Adam gav tilhørerne stof til eftertanke, og skabte en livsbekræftende stemning, som samlet set efterlod en beundring for denne unge mand, og satte hverdagens små udfordringer i nyt perspektiv.
Bestyrelsen vil gerne takke for en dejlig aften, til medlemmer og ikke mindst Adam og hans mor.

Generalforsamling - Galleri Grevelsgaard

indsendt 15. nov. 2019 06.45 af Djursland Admin   [ opdateret 15. nov. 2019 06.49 ]

Vi havde denne gang fået lov til at afholde vores generalforsamling hos Galleri Grevelsgaard i Fausing. Vi sad alle i værkstedet mellem diverse remedier  til brug indenfor glaskunst og hendes mange ovne. Der skete ingen ændringer i bestyrelsen og der var ingen bemærkninger til hverken formandsberetning eller regnskab.
Efter generalforsamlingen gik vi en tur rundt i Galleriet og så på alle de spændende og flotte ting der var udstillet. Dernæst fik vi kaffe og kage, og Bettinna, indehaver af Galleri Grevelsgaard, begyndte at fortælle om Galleriet, hendes glaskunst og ikke mindst hvordan tilvirkningen af glaskunst foregår. 
Bettina og hendes mand Brian kommer fra en villa i Risskov. Her har Bettina værksted med glaskunst, samtidig med at hun arbejder som arkitekt. Da parret ønsker at lave Galleri i villaen kan de ikke få lov til det af Aarhus Kommune, da der kræves parkering og dette kan ikke løses her. I stedet søger de en ejendom og finder den i Fausing. Den købes i 2013 og renovering af stuehus, indretning af værksted og ferielejlighed påbegyndes. Bettina er nu glaskunstner på fuldtid. Galleriet var klar til åbning i 2016. Galleriet har åbent fredag, lørdag, søndag og efter aftale. Desuden tilbydes der forskellige kurser inden for glaskunst. Det kan være venindeaftener, familiekurser eller for børn fra 6 år, som sammen med en voksen kan komme og lave en ting.

Flere især lokale kunstnere udstiller på Grevelsgaard, både glas, maleri , keramik, smykker m.m. Bettina udstiller sine ting både i Danmark og Norge.

Bettina fortalte om forskellige teknikker indenfor glaskunst og viste nogle af de meget smukke ting hun har lavet. Hun har 7 ovne i værkstedet. Man kan ikke komme forskellige materialer og farver i ovnene på samme tid. De reagerer ikke ens på varmen. Man må ikke åbne ovnene hele tiden, ved nedkølingen bliver det kritisk ved 482 grader, glasset kan springe. Glasset skal behandles/smeltes flere gange. På grund af varmen er man nødt til at være to til at lukke en ovn op.

Det var meget spændende og vi fik en forståelse for hvorfor kunsthåndværk kan være dyrt.

Den nyindrettede ferielejlighed som stod færdig sidste år kan rumme 27 personer, der er 11 værelser fordelt  på 2 etager, der er aktivitetsrum og køkken, adgang til have med bålplads. Indtil nu har den været udlejet undtagen 3 uger.

Besøg hos Furierne

indsendt 12. sep. 2019 09.12 af Djursland Admin   [ opdateret 12. sep. 2019 09.26 ]

Besøg hos ”Furierne” en aften i august.

 En smuk solrig, vindstille sensommeraften byder Tove og Ole velkommen til deres meget flotte staudehave og skovhave. To meget engagerede og behagelige værter.

 Vi hørte om tilblivelsen, samt de mange forandringer og tiltag der er lavet gennem de 50 år, hvor de har ejet stedet.

Godt 1 time på egen hånd - ad gangstier blandt de mange spændende stauder - en rask travetur gennem skoven - blandt talrige pelargoniearter i drivhuset - og rundt i butikken der bl.a. har keramik, skind, strik og smykker. Ja, så var øjne og hjerne mættet, og sindet positivt opladet, af de flotte ting og den dejlige natur.

 Undervejs kunne vi hele tiden spørge Tove og få forklaringer og idéer.

 Efter et dejligt kaffebord med lækkert hjemmebag, kunne vi drage hjemad.

 Bagagerummene fyldt med spændende planter, og vi fulde af indtryk.

 Et er sikkert, dette sted “Furierne”, må vi besøge igen, da denne have konstant er i forandring, fra tidlig forår til frosten sætter ind.

Kløvedal udstilling

indsendt 17. jul. 2019 02.30 af Djursland Admin

Aftentur den 20. juni 2019.

Vi kørte af sted i Mini Bus – 25 personer med afgang kl. 17.30 fra Ørsted, mod Naturhistorisk Museum i Aarhus. Her skulle vi se udstillingen ” Frihedens Værksted ” med Troels Kløvedal om livet ombord på ” Nordkaperen”

Vi startede i Auditoriet, hvor vi fik en introduktion om udstillingen. Et fantastisk indblik i hans liv fra vugge til grav. Han døde desværre lige før jul 2018, m en han var med til at sætte sit præg på udstillingen selv om han var stærk svækket af sygdom.

I udstillingen kunne vi følge ”Nordkaperen” på de forskellige rejser. Besætninger fra de mange rejser og søkort derfra. Han havde samlet et væld af kultur og naturhistoriske genstande som han havde med hjem fra rejser til Bali – Kina og Påskeøen. Der var også genstande fra hans private ejendele.

Vi kunne se ”Nordkaperen” under dæk. Og se klip fra rejserne. Rigtig spændende.     

Vi fik også set andre udstillinger. Med dyr, fugle, insekter og meget andet fra hele verden.

Godt trætte og fyldt op af en masse indtryk steg vi på bussen kl. 21.00  da udstillingen lukkede.

I bussen hjem fik vi en sandwich og kaffe med hjemmebagte muffins. Det gjorde lykke, da vi var kørt tidligt hjemmefra.  Så vi var godt sultne.  

Skovskolen - Eldrupgård

indsendt 13. jun. 2019 08.10 af Djursland Admin   [ opdateret 13. jun. 2019 08.12 ]

Der var pyntet med lysegrønne nyudsprungne bøgegrene i undervisnings lokalet på Skovskolen Eldrupgård , da 35 medlemmer besøgte stedet d.7. Maj. Faglærer og koordinator Jens Henrik Heidemann fortalte om den brede paletten af grønne kurser og uddannelser ,der udbydes på skolen, som er en del af København universitet.
På skolens hjemmeside kan man danne sig et fint overblik. Der er planer om en udvidelse af skolen, men ingen afklaring på nuværende tidspunkt. Skolen ligger placeret i den 3300 ha. store Løvenholmskov og har et godt samarbejde med fonden , der driver skoven som økologisk produktions skov. Mindre ikke rentable områder ligger hen som uberørt skov. Under skoven ligger en stor grundvandsressource, af reneste og finest kvalitet,hvorfra en stor del af det vestlige Norddjurs kommune, får sit drikkevand. Jagten i skoven er en betydelig indtægts kilde. Jens Henrik fortalte om det rige dyre - og fugleliv. Der findes en meget stor bestand af kronvildt.Det menes også ,at ulven undertiden er i skoven.
Når vi mennesker søger ud i skoven for at opleve freden og fordybelsen i naturen ,skal vi måske nok tage os mere i agt for skovflåten. Det er et meget farligt lille kryb,vær opmærksom ,fjern flåten og søg læge ved mistanke om borrelia infektion.
Jens Henrik var rigtig god til at formidle sin store viden på området. Hans interesse og  engagement for stedet var tydelig. Aftenen sluttede med en tur rundt i området med stop ved hovedbygningen, en juletræskultur, en bålhytte ,en shelters byggeplads og en område med træ figurer udskåret af elever. Så kunne vi tage afsked og køre hjem gennem den smukke stille skov, hvor solen lige var gået ned. Beriget med megen information og mange indtryk Vi siger tusind tak for Skolens imødekommenhed .Ja, hvor er der mange steder i vores lokalområde, hvor der foregår fantastisk spændende aktiviteter.

Genbrugspladsen

indsendt 4. apr. 2019 03.03 af Djursland Admin

En aften på Drammelstrup Genbrugsplads.
Reno Djurs I/S, er et affaldsselskab, som ejes af Norddjurs og Syddjurs Kommuner. De driver 10 genbrugsstationer fordelt på Djursland og Anholt. Peter Madsen, Rådgiver ved Reno Djurs, gav os et spændende og interessant indblik i, hvordan affaldssorteringen op gennem tiden, konstant har forandret sig. Vi blev herefter vist rundt til flere fraktioner. Vi fik forklaret hvor indholdet blev sendt hen, og hvordan det der blev behandlet. Mursten kom til Hjørring, her blev de rengjort og genanvendt. Beton blev genanvendt til veje. Alt tøj blev sendt til Holland og sorteret i 150 fraktioner. Det hullede/ikke brugbare,
kunne bl.a. rives op og genanvendes i måtter – det af bomuld blev genanvendt til tøj. Shampoo-plastflasker skulle gerne (af os) være rimelig rengjorte.  Hvorimod senneps- og syltetøjsglas godt måtte have rester siddende, når de blev afleveret. Vi hørte om hvad der skete med både den bløde og den hårde deponering. Vi fik forklaret hvad der blev gjort med elektronikaffald – 50 % er stadig brugbar når det afleveres. Det er ikke dit og mit plast, der flyder rundt ude i verdenshavene. Da plastik kun kan genanvendes i begrænset omfang, bliver der årligt brændt 9000 T plast af, dette udnyttes til varme, alternativet ville være brug af olie eller kul. Efter at have nydt kaffe og kage; som Reno Djurs var vært for, fik vi afslutningsvis hørt om fremtidsplaner og fokusområder.

       Hyggeaften

indsendt 19. feb. 2019 04.42 af Djursland Admin

Så er den nye sæson 2018/19 i Familie og samfund i gang. Første arrangement fandt sted i cafeen træningscenter vest i Auning torsdag d.8. november kl.19. Vi var en sluttet kreds på 14.

Overskriften for aftenen var Årets gang - hyggeaften. Formand Bente Sejersen klarede selv teknikken og præsenterede korte filmklip. Først en sommerdag på stranden, så børnelege i byen, derefter i parcelhuskvarteret og den sidste film om høsten, da den foregik med selvbinder. Både unge og ældre deltog i arbejdet. Alle film, men i særlig grad høst filmen gav anledning til mange kommentarer og vakte minder om en svunden tid. Hvor der var masser af nærvær og fællesskab. Som der blev sagt, uden forstyrrende mobiltelefoner.

Derefter fortalte Ketty Hentze om julen i gamle dage og juletraditioner. Op af den medbragte kurv trak hun nisser med forskellige dyr og genstande og fortalte om deres oprindelige betydning for fejringen af julen. Der var mange, som kunne bidrage med kommentarer.

Den næste fortælling var en legende af den svenske forfatter Selma Lagerlöf, som hed Julerosen. Ketty fortalte levende og medrivende, så vi næsten kunne høre og mærke vindens susen. Som i et rigtigt eventyr sejrede det gode over det onde til sidst. Så var det kaffe tid. Der blev serveret sirupskage, brunkager og pebernødder. Snakken gik hyggeligt, indtil Ketty sluttede aftenen af med små sjove Vendelbo anekdoter, så vi fik os et godt grin. Vi kunne køre hjem i en tåget november aften, med stof til eftertanke. Ja, hvad er egentlig det vigtigste i tiden ind under jul?

Egnsarkivet i Vivild

indsendt 19. feb. 2019 04.23 af Djursland Admin

Besøg på Egnsarkivet Langhøjskolen Vivild d. 23. januar 2019.

 

 

Vi blev budt velkommen af den daglige leder Ejvind Nielsen. Der fortalte at Arkivet havde fået private samlinger fra bl.a. Kæmner Birkebæk, Allingåbro. Der er små redskaber fra Landbrug – Værktøj fra håndværkere – Ting fra husholdningen – Tøj – Barnevogne og meget mere.

Der er også Lokalaviser fra 1917 til i dag. Der er fotos fra egnens – Gårde – Firmaer – Skoler – Mejerier –

Skolefotoer af elever fra de nu nedlagte landsbyskoler. Mange billeder af kendte som mindre kendte personer. De har i tusindvis af billeder, som de prøver at finde navne til.

 

Egnsarkivet fik i 1978 overdraget en privat samling fra Amatør Arkæolog Carl Vindberg, Nørager.

Fund fra udgravninger på egnen. Et fantastisk stykke kulturarv. Rigtig spændende samling.

 

Efter kaffe og kage fik vi vist en film der er lavet af mange fotos, taget i flygtningelejren ved Hevring, fra slutningen af 2. Verdenskrig. De kom fra Østtyskland (Prøjsen) hvor de flygtede fra de tyske soldater, der  var på vej hjem fra nederlaget i Rusland. Der ankom 250.000 flygtninge til Danmark. Heraf blev der anbragt 750 personer i Lejren ved Hevring. I et indhegnet område, under opsyn. Ingen måtte komme ud derfra, da de hurtigst muligt skulle hjemsendes. Maden var knap, men de fik mad hverdag. Lidt kød, kartofler og rugbrød som de ikke kendte hjemmefra. De boede i 36 hytter, der var halvt nedgravet i jorden.

Der døde 16 personer under opholdet. Alle blev begravet ved Ørsted Kirke.

De 15 er senere flyttet til Grove. En ligger stadig på Ørsted Kirkegård, Teresa Gerlachs familie ønskede hun skulle blive her.

 

En fantastisk lærerig aften med hurtig afslutning, - alle skulle hjem at se fjernsyn med landsholdets vej mod toppen.
De vandt også den aften. Og vandt ” VM guldet ” i herre håndbold den 27. januar 2019. En historisk dag.

Igen et arrangement med et dejligt stort deltagerantal på 37 personer -  tusind tak. Tak til Kirsten for den dejlige hjemmebagte kage. Sidst med ikke mindst tak til Ejvind som brugte denne aften på os.

1-10 of 50