Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

Foredrag med Helle Bisgård Haslund - akut plejemor

indsendt 29. jan. 2023 01.49 af Djursland Admin

Onsdag d. 25. januar 2023, tog vi plads på stolerækkerne på Ørsted bibliotek.
Helle og hendes mand er godkendt plejefamilie, og modtager babyer, som er midlertidig hos dem, indtil barnet skal videre til en anbringelse, plejefamilie, adoption eller andet.
Helle fortalte om hendes baggrund for at varetage jobbet, om de forskellige årsager til et barn skulle anbringes, hvordan forløb kunne være og hvor stor en smerte det var, at aflevere barnet videre.
Vi hørte om den store omsorg der var behov for, og blev givet, til disse sårbare babyer. Hvorledes respektfuld samarbejde med diverse instanser fungerede.
Det gennemførte hjertevarme arbejde, der afslutningsvis, for hvert eneste barn, blev puttet i en lille kuffert. Barnet kunne så senere i sit liv, åbne og kigge på - det tøj -den bamse - de beskrevne små sedler - fotoalbummet og meget andet, der fortalte om de måneder hvor det boede hos Helle, hendes mand samt hendes fire sønner.

Besøg på sygehusmuseet og julehygge

indsendt 12. jan. 2023 04.57 af Djursland Admin   [ opdateret 12. jan. 2023 04.57 ]

Tirsdag den 6. december 2022 stod den på museumsbesøg og julehygge. 

Vi mødtes 16 medlemmer i forhallen, på Regionshospitalet Randers, og fulgtes med tidligere sygeplejerske Anette Hansen gennem gangene til Danmarks største sygehus museum. Undervejr blev de mange fotos studeret. De fortæller historier fra en svunden tid, hvor sygehuset var en del af patienters og de ansattes sociale liv. Sygehuset blev indviet i 1954, siden er en større udvidelse fra 1985 kommet til samt et patienthotel i 2003. Ved indgangen til museet findes en fin model af sygehuset. Pensioneret sygehusdirektør Preben Deleuran var initiativtager og i 1990, startede arbejdet med at opbygge museet. I dag fremstår museet med en omfattende samling af gamle instrumenter, apparatur, maskiner, kommunikationsudstyr, computere og meget andet, overskueligt opdelt i 21 forskellige afdelinger. Som besøgende bliver man slået af den fantastiske sygepleje- og lægefaglige udvikling, der er sket igennem i sidste 50 år med stigende levealder til følge. Især operationsafdelingen gjorde udviklingen tydeligt, hvor det tidligere var åben kirurgi. I dag foregår undersøgelse og behandling i vid udstrækning meget mere skånsomt med kikkert.

Da vi havde sagt farvel og tak til Anette, kørte vi gennem en tæt mylder trafik ned i byen og parkerede.Gennem de frosne sneglatte gader gik vi ned på Cafe Jens Otto. Her blev vi bænket og kunne nyde varmen fra julegløggen og spise æbleskiver. Snakken gik hyggeligt omkring bordene til vi måtte bryde op og ønske hinanden glædelig jul.

Foredrag Karsten "sivsko" Andersen -21. september 2022

indsendt 25. sep. 2022 04.35 af Djursland Admin   [ opdateret 25. sep. 2022 04.37 ]

Rammerne til aftenens foredrag var sat.

Vi sad i Uggelhuse i sejlklubbens lokaler. Septembersolen varmede ind gennem vinduerne og fjordens vand flød stille forbi, få hundrede meter fra os.

Karsten Andersen kom vidt omkring med mange historier og emner.

Livet langs fjorden gennem flere hundrede år.

Lokalbefolkningens sammenhold, lune, temperament og levevej.

En lille færgefart og dens betydning.

Behandlingen af sivet , fra det blev skåret til det blev til en sko.

Vi fik set hvordan en sivsko blev syet, alt imens vi drak kaffe og spiste hjemmebagt kage til, og så sluttede Karsten af med at fortælle om hvordan det var at være forfatter til hans mange bøger.

Et foredrag ud over det sædvanlige, fortalt med hjertet og med en humor der fik tårerne frem i øjnene hos os tilhørere.

Foredrag om demens - Anna Kirkegaard

indsendt 25. aug. 2022 01.38 af Djursland Admin   [ opdateret 25. aug. 2022 01.41 ]

Torsdag den 18. august - en dejlig varm sommeraften, var 20 medlemmer samlet til foredrag.

Tidligere demenskoordinator Anna Kirkegaard, fangede alles opmærksomhed, med hendes faglige, gribende fortælling om demens

Ingen, var i tvivl om hvor meget det lå Anna på sinde, at formidle så megen information, så forståeligt som mulig.

Dette på en måde, så vi efterfølgende kunne være klædt på til at møde, forstå og agere både hos den demente; men også pårørende.

Anna gennemgik bl.a.  de 10 advarselstegn på demens.

Alle 10 kunne være noget vi alle genkendte; men hun kom med diverse eksempler på, hvorledes vi kunne skelne mellem det normale og det bekymrende.

På underholdende vis fik vi lært at ros var godt og kritik var dårligt.

Der var mange gode spørgsmål undervejsselv i kaffepausen blev der drøftet, fortalt og spurgt.

En meget lærerig aften, og som en ekstra gode, foregik det i nogle helt fantastisk flotte dejlige lyse lokaler, i Frivillighuset i Ørsted.


Clausholm Slot

indsendt 16. jun. 2022 14.29 af Djursland Admin

Tirsdag den 7. juni 2022 besøgte vi Clausholm slot ved Voldum.
Godsejer Christian Alexander Berner viste rundt på det privat ejede barokslot, som er opført i 1690’erne af
storkansler Greve Conrad Reventlow. Christian fortalte om sin familie, han er selv 6. generation Berner,
men Clausholm har været i slægtens eje i 9 generationer.

Vi så de smukke sale og rum. En del står usædvanligt autentisk, der har været mange restaureringer, der er
udført med respekt for det oprindelige Clausholm. Slottet er udsmykket af en række af datidens dygtigste
og mest anerkendte kunstnere.

Vi hørte om Anne Sofie Reventlow, datter af ovennævnte storkansler, som blev gift med kong Frederik den
4. , først til venstre hånd og efter dronning Louises død i 1721, gift til højre hånd og kronet som dronning af
Danmark-Norge. Kongen døde i 1730 og hans søn Christian VI kom til. Desværre for hende brød kongens
søn sig ikke om hende og forviste hende til Clausholm, hvor hun levede i (næsten) isolation til sin død i
1743.

Vi så slotskapellet, som er indrettet af enkedronning Anne Sophie i 1731. Det gamle kirkerum er meget
smukt dekoreret, al træværk er marmoreret. Kapellet har et internationalt kendt, gammel orgel. Det blev
bygget specielt til slottet i 1690’erne. Det er et af de ældste i Danmark.

Vi skulle have set parken og drukket kaffe her, men desværre regnede det, så kaffe og Aases lækre kage
blev indtaget i vognporten.Vi var en flok på 26 personer men alle fik en plads i tørvejr.

En interessant og hyggelig aften.

Museumsbesøg i Voer den 7. april 2022

indsendt 23. apr. 2022 09.55 af Djursland Admin

Vores tur til Voer, hvor Johannes Pedersen har lavet et utroligt spændende museum, måtte vi grundet coronaen, ændre fra januar til d. 7. april.
Det var værd at vente på !
Nu kunne vi endelig atter mødes, og vi fik en meget interessant aften, og alle fik et nostalgisk tilbageblik. Meget blev mindet, noget blev drøftet, og rigtig mange ting gav anledning til hyggelige historier.
Johannes har gjort et kæmpe stykke arbejde for at alt bliver præsenteret flot. Der er utrolig mange forskellige udstillede effekter. Det er umuligt at se / nyde det hele, derfor må det give anledning til et
besøg en anden gang, igen.

Godt naboskab kom os til gode, denne kolde april aften. Tømreren Jens Anker bød os over i hans stue, hvor vi kunne nyde vores medbragte kaffe og Aases dejlige hjemmebag.
    Tak til Johannes og Jens Anker for en rigtig god aften.

Onsdag den 17. november 2021, Foredrag "Hjem til gården" ved Michael Brams

indsendt 15. dec. 2021 03.48 af Djursland Admin   [ opdateret 15. dec. 2021 03.50 ]

Foredrag med Michael Brams om hans deltagelse i tv programmet Hjem til gården på TV2.
Onsdag den 17. november mødtes 29 på Ørsted bibliotek for at høre Michael Brams fortælle om sin deltagelse i tv programmet Hjem til gården. Tak til Birgitte fra biblioteket for hjælp. 
Michael er oprindeligt fra lokalområdet, har gået i skole i Vivild, bor nu i Aarhus, hvor han er folkeskolelærer, bartender og spiller banjo i sømandsorkestret Skoleskibet. Michael havde set tidligere udgave af programmet sammen med sin kæreste Astrid Laursen. Da han var næsten færdig med sin uddannelse til lærer og mens han skrev sin bachelor, havde han tid til overs. Han besluttede så at han ville være med i programmet. Han tog til casting i Aarhus, hvor der var flere tusinde, som også ønskede at deltage. Efter endnu en casting i København, blev han udvalgt som en af de 14, som deltog i programmet i 2020. Deltagerne skulle skrive under på en 12 siders kontrakt, hvor der bl.a. stod at de havde tavshedspligt og ikke måtte tale med hverken andre ansøgere/deltagere eller folk fra produktionen. Da optagelserne fandt sted under Aarhus festuge og det var helt utænkeligt at man som bartender kunne holde fri her, måtte Michael fortælle en historie om at han skulle gå på Caminoen, kun de allernærmeste fik at vide hvor han skulle hen. Først da deltagerne var blevet sejlet til Møn, hvor de kom til gården, hvor optagelserne skulle foregå, måtte man tale sammen og lære hinanden at kende. Deltagerne var meget forskellige og havde forskellige grunde til at deltage. Man kunne vinde 500.000 kr. Deltagerne måtte aflevere telefoner og ure, hvilket Michael fandt var en befrielse. Noget af det bedste ved at deltage, synes Michael, var muligheden for at fordybe sig i opgaverne og samværet uden hele tiden at skulle forholde sig til verden udenfor. Deltagerne fik mikrofoner på og skulle gå med dem fra de stod op og til de blev ”puttet” om aftenen. Det betød at produktionsfolkene kunne høre alt hvad der blev sagt, og kunne vende tilbage til deltagerne, for at få dem til at gentage det sagte og filme det. Nogen gange flere gange. Filmholdet forsøgte helt bevidst at få mere dramatik ind i optagelserne, og som tvseer bliver vi en smule snydt og deltagerne manipuleret i en bestemt retning. Ventetid – ventetid – ventetid siger Michael var en stor del af opholdet. F. eks ved tvekampen, deltagerne møder på pladsen, men så skal de have mikrofoner på og kameraerne skal rigges til. Mange timers daglige optagelser klippes sammen til  programmer af 1. times varighed på tv. Selv om der tilsyneladende kunne være en hård tone i programmet er deltagerne stadig venner og har kontakt med hinanden. De har deltaget i hinandens private fødselsdags fester. 
En rigtig god og interessant aften.

Generalforsamling mandag den 18.oktober 2021

indsendt 9. nov. 2021 04.05 af Djursland Admin

DEO-Notat, Nordkystvejen 2F, 8961 Allingåbro, var stedet for dette års generalforsamling. Mange kender det sikkert som det NY NOTAT og noget med EU. Vi blev i hvert til fald en del klogere, efter generalforsamlingen, hvor Finn Ellegaard tog over.

Selve generalforsamlingen foregik helt efter normalen, ingen corona restriktioner. Der var beretning ved formanden og kassereren fremlagde regnskabet - begge dele blev godkendt. 

Efter kaffen, tog Finn Ellegaard ordet. Næste år er det 50 år siden vi blev medlem af EF/EU, og dermed også huset vi er i. Han fortæller om sig selv, han er fynbo, købmand og medlem af Radikal Ungdom – det sidste førte ham sammen med Jens Peder Bonde. Til folkeafstemningen mente Radikal Ungdom at det skulle være et nej, det var de riges klub.  EU var de stærke. Kampagnen til afstemningen gik på økonomi, priserne ville stige hvis ikke vi gik med. Efter afstemningen lavede de en avis der hed Notat- det holdt i ca 1 ½ år så gik de fallit. Det Ny Notat blev startet op i 1974 af Finn Ellegaard, Jens Peder Bonde og Ole Kragelund – de lejede en gammel frisørsalon i København hvor de var i 1 ½ år. Så flyttede de til Jylland, kiggede flere steder her, men det blev til Djursland og den gamle skole i Drammelstrup blev købt. Avisen var på 4 sider og kom hver uge. Ingen troede på projektet, de sendte avisen til alle de adresser de havde fra tidligere – smed et girokort i og folk betalte – ca. 4.000 abonnenter. I stedet for udgivelse hver måned er der nu 4 gange om året en lille bog med et tema, som man kan blive klogere på. Indtil nu 18 forskellige bøger – abonnement 300 kr. pr år. I 2004 / 2005 laves ny forening DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. DEO laver undervisningsmateriale, efteruddannelse til lærere, rollespil på skoler, debatmøder, først i  Aarhus og København , nu online møder i hele landet. Nu laver de rejser til andre lande – samfundsrejser – handler om at møde andre mennesker – en form for kursus som folk godt vil betale for. Og online rejser, det kan især ældre bruge, mere overskuelig i forhold til helbred og økonomi. Det tegner godt, Velux fonden og kommuner giver tilskud – Ældresagen vil gerne være med til online rejser. Der har været online rejser til Strasbourg, Bruxelles og nu på onsdag går turen til Luxembourg, senere kommer der til Frankrig, Cypern, Rumænien, Letland, Holland, Portugal og Slovenien. Udsendelserne bliver ikke optaget, og kan dermed ikke genses – det er gratis at deltage. 

Finn Ellegaard var meget engageret i hvad man kunne kalde et livsværk. 

Mosten den 11. august 2021

indsendt 18. aug. 2021 03.56 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.58 ]

Onsdag d. 11. august 2021 (dette godt 1. år senere end da det første gang var på programmet) tog foreningen på besøg hos motorcykelklubben Mosten MC i Bode Enge. 

Hans Jørgen Hitz stod klar på gårdspladsen, hvor han gav en gennemgang af aftenens plan. Først blev vi inviteret ind i det store flotte klubhus. Her bød han på øl og vand, hvorefter han fortalte om husets oprindelse og tilblivelsen af det nuværende hus. Efter at have set 1. sal med bl.a. billeder af samtlige medlemmer gennem årene, kom vi på en vandretur. Ud forbi div. barer oppe som nede, gennem den store festsal, ned gennem skoven og ud til asfaltbanen. Her demonstrerede et medlem, hvor kvikt hans motorcykel kunne komme de 200 m ud af  den 700 m lange bane. 
Langs med banen lå et stort græsstykke, efter at have gået gennem endnu en skov, kom vi atter ud til et græsstykke og så var vi tilbage ved huset.
Nu blev vi budt på kaffe,  og Kirsten havde hjemmebagt kage og småkager med.

Hans Jørgens gode fortællerevne suppleret med billeder, beskrev byggeriet, samt de mange arrangementer der afvikles hvert år. 
Blandt dem kan nævnes  “ Engelsk træf “ med 500 besøgende og “ Race Day” med  mellem 5000 til 8000 besøgende. Her er det, at de grønne områder kommer i brug med teltlejr, musiktelte og boder.
Meget planlægning, masser af aftaler og gøremål, godt klaret for en klub med 35 medlemmer. 

En lille sjov detalje. Inden klubbens oprindelse samledes veteranerne bag Mosten, i det gamle Æblemosteri på Plantagevej i Allingåbro.
Ofte aftalte de “ vi mødes i Mosten “ og heraf opstod navnet på klubben.

Generalforsamling 19. oktober 2020

indsendt 2. nov. 2020 06.31 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.59 ]

Årets generalforsamlingen blev afholdt i Allingåbro Hallens Cafeteria, - selvfølgelig efter gældende restriktioner og retningslinjer.
Selvom antallet af medlemmer denne aften ikke var så stort som til tidligere generalforsamlinger, foregik alt lige efter bogen.
Minna Andersen var også i år dirigent og hun klarede som sædvanligt opgaven meget professionelt. Birgit Henningsen ønskede ikke genvalg men de to andre på valg gjorde og modtog genvalg. Ind i bestyrelsen kom Aase Lindhardt. Bestyrelsen vil gerne sige, et stort tak til Birgit for hendes tid i bestyrelsen, og et stort velkommen til Aase. 
Efter generalforsamlingen gik snakken lystigt over kaffen og kagen. 

Den smukke bordpynt på billedet er lavet af Kirsten Eriksen - fire borde blev pyntet til generalforsamlingen.


1-10 of 61