Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

Mosten den 11. august 2021

indsendt 18. aug. 2021 03.56 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.58 ]

Onsdag d. 11. august 2021 (dette godt 1. år senere end da det første gang var på programmet) tog foreningen på besøg hos motorcykelklubben Mosten MC i Bode Enge. 

Hans Jørgen Hitz stod klar på gårdspladsen, hvor han gav en gennemgang af aftenens plan. Først blev vi inviteret ind i det store flotte klubhus. Her bød han på øl og vand, hvorefter han fortalte om husets oprindelse og tilblivelsen af det nuværende hus. Efter at have set 1. sal med bl.a. billeder af samtlige medlemmer gennem årene, kom vi på en vandretur. Ud forbi div. barer oppe som nede, gennem den store festsal, ned gennem skoven og ud til asfaltbanen. Her demonstrerede et medlem, hvor kvikt hans motorcykel kunne komme de 200 m ud af  den 700 m lange bane. 
Langs med banen lå et stort græsstykke, efter at have gået gennem endnu en skov, kom vi atter ud til et græsstykke og så var vi tilbage ved huset.
Nu blev vi budt på kaffe,  og Kirsten havde hjemmebagt kage og småkager med.

Hans Jørgens gode fortællerevne suppleret med billeder, beskrev byggeriet, samt de mange arrangementer der afvikles hvert år. 
Blandt dem kan nævnes  “ Engelsk træf “ med 500 besøgende og “ Race Day” med  mellem 5000 til 8000 besøgende. Her er det, at de grønne områder kommer i brug med teltlejr, musiktelte og boder.
Meget planlægning, masser af aftaler og gøremål, godt klaret for en klub med 35 medlemmer. 

En lille sjov detalje. Inden klubbens oprindelse samledes veteranerne bag Mosten, i det gamle Æblemosteri på Plantagevej i Allingåbro.
Ofte aftalte de “ vi mødes i Mosten “ og heraf opstod navnet på klubben.

Generalforsamling 19. oktober 2020

indsendt 2. nov. 2020 06.31 af Djursland Admin   [ opdateret 18. aug. 2021 03.59 ]

Årets generalforsamlingen blev afholdt i Allingåbro Hallens Cafeteria, - selvfølgelig efter gældende restriktioner og retningslinjer.
Selvom antallet af medlemmer denne aften ikke var så stort som til tidligere generalforsamlinger, foregik alt lige efter bogen.
Minna Andersen var også i år dirigent og hun klarede som sædvanligt opgaven meget professionelt. Birgit Henningsen ønskede ikke genvalg men de to andre på valg gjorde og modtog genvalg. Ind i bestyrelsen kom Aase Lindhardt. Bestyrelsen vil gerne sige, et stort tak til Birgit for hendes tid i bestyrelsen, og et stort velkommen til Aase. 
Efter generalforsamlingen gik snakken lystigt over kaffen og kagen. 

Den smukke bordpynt på billedet er lavet af Kirsten Eriksen - fire borde blev pyntet til generalforsamlingen.


La Norma - Aase Thomassen

indsendt 4. okt. 2020 04.12 af Djursland Admin

Torsdag d. 24 september afholdt Familie og Samfund arrangement på Ørsted bibliotek. Aase Thomassen forfatter og foredragsholder fortalte levende og medrivende om Norma Nielsen, som blev født Randers i 1926.Hendes skæbne blev, at hun som 14 årig blev sendt bort fra sit hjem med en fremmed kvinde for at blive trænet til trapezartist. Norma blev højt anerkendt for sine fantastiske evner og har optrådt i det meste af verden. Men mennesker bag hende udnyttede hendes talent både menneskeligt og økonomisk.

 Aase Thomassen har besøgt Norma i USA. Stærkt berørt af La Normas fantastiske og dramatiske livshistorie, som rummer både stor succes og stor smerte, vendte Aase Thomassen hjem og skrev bogen” La Norma”. Norma, som i dag er 94 år gammel, lever et stille liv i USA, hun har mistet både sin ægtefælde og sin eneste søn. Aase Thomassen berettede, at Norma aldrig tidligere havde fortalt sin historie til nogen ,og at det havde været befriende for hende at få italesat det ,der i så mange år har været fortiet. I sin alderdom lever Norma uden bitterhed, et liv præget af taknemlighed og indre ro.

  5 af de 21 deltagende var slægtninge til Norma Nielsen. Nogle af dem havde også besøgt Norma i USA og kunne bidrage til beretningen.

 Ja, så kunne vi vende hjem med mange tanker om en dramatisk beretning om en usædvanlig menneskeskæbne. At noget lignende overgår unge talenter også i dag rundt om i verden fik et skræmmende og dybere perspektiv.

 

RegnHytten

indsendt 22. aug. 2020 07.21 af Djursland Admin

Den 18. august 2020, blev det endelig tid til et arrangement i Familie & Samfund igen.

Efter alle corona restriktioner og regler mødte 16 medlemmer op i RegnHytten.

Her fik vi et indblik i hvad RegnHytten er for noget – et forsøgs- og formidlingscenter for både skoler, virksomheder og alle interesserede borgere. Hanne Hedstrøm Hansen, som er ansat af vandmiljø Randers, fortalte os alt muligt om hvor vigtig klima og regn (vand) er for os alle. Hun viste os muligheder for opsamling, genbrug og afledning af regnvand. Der var mange gode idéer; afledning i forskellige bede, ikke ligefrem græs på taget men noget lignende på skrænter, faskiner og meget mere.


Derudover, som en lille bonus for os, var skybrudshytten blevet færdig og vi fik en lille forsmag på hvordan et skybrud kan være. Vi kom også omkring kloakseparering og hvor godt det er for alle parter, at regnvandet ikke skal en tur forbi renseanlægget.

RegnHytten af holder forskellige arrangementer i løbet af året, og vi vil da anbefale et besøg.
Til sidst var der spørgsmål og kaffe med kage, som Vandmiljø Randers var vært for – tusind tak for det.

 

Den Katolske Kirke

indsendt 12. feb. 2020 06.45 af Djursland Admin

Torsdag den 6. februar 2020 var 20 medlemmer på besøg i Den katolske Kirke i Pindstrup – også kaldet Skt. Mikaels kirke.

Vi begyndte i kirken, hvor Hans Christian Baltzer, tidligere borgmester i Midtdjurs og som har haft sin barndom i Pindstrup, fortalte om hvordan kirken er opstået med baggrund i de mange polske familier der arbejdede i og omkring Pindstrup under og efter 1. verdenskrig. Op igennem 1920’erne opstod der et ønske om at stifte en polsk forening, som tog initiativ til at bygge eget kapel. Man havde indsamlet 6-8.000 kr., og Johs. La Cour, Pindstrup Mosebrug skænkede tømmer til kirkebyggeriet. Grundstykket blev skænket af den lokale polak, Jakob Kot.

Kapellet blev opført i efteråret 1929 og vinteren 1929-30. Kapellet blev indviet 21. april 1930.

Den 1. januar 1970 kom der en ny præst til kapellet, pastor Adolf Meister. Han og hans medhjælpere gik i gang med at restaurere kapellet, som var i begyndende forfald. Dette forandrede kirkens ydre og indre. Bl.a. blev der lagt strøm ind.

I 2014 begyndte man arbejdet med at fjerne denne restaurering med det formål at få kirken ført tilbage til det oprindelige udseende fra 1930. Desuden var kirketårnet faldefærdigt og der var råd i en del af træværket. Hans Christian Baltzer havde fået til opgave at skaffe penge til renoveringen. Margrethe og Johs. La Cours Fond skænkede et beløb. I 2018 fik man fra den kendte arkitekt Peter Berings tegnestue et komplet renoveringsprojekt, og der blev sendt ansøgninger til div. fonde.

Den 22. april 2019 kunne man holde festmesse i anledning af genindvielsen.

I dag består menigheden b.la. også af en del tamiler, som kommer bl.a. fra Aarhus.

Efter besøget i kirken gik vi over i sognehuset, oprindeligt et sommerhus, hvor Hans Christian Baltzer viste billeder fra renoveringen, mens vi drak kaffe/te og spiste Kirstens dejlige hjemmebag. En rigtig god aften.

Adam Nybo

indsendt 17. nov. 2019 04.02 af Djursland Admin   [ opdateret 17. nov. 2019 04.10 ]

13. november 2019, en mørk og våd aften, fik 20 medlemmer af Familie og Samfund Djursland en livsbekræftende og lærerig oplevelse.
Adam Nybo, en 19-årig ung mand, formidlede gennem foredrag og et flot diasshow fortællingen om sit liv med overskriften "Forfølg dine drømme".
Adam startede fortællingen fra sin fødsel, hvor han det første års tid var et sundt og raskt barn, som udviklede sig helt efter bogen. 13 måneder gammel blev han uden varsel ramt af akut og livstruende sygdom. Der blev stillet diagnosen transversel myelitis, en meget sjælden nervesygdom. På trods af intensiv optræning med massiv støtte fra Adams far, som var fysioterapeut, lykkes det ikke at genvinde Adams førlighed i benene.
Alligevel har Adam altid været aktiv og dyrket mange former for sport. Han fortalte, viste billeder og filmklip fra en barndom og ungdom fyldt med dejlige oplevelser og store udfordringer. Efter studentereksamen i sommers, og et højskoleophold til januar, planlægger han at flytte til
København og starte på jurastudiet. Hans store lidenskab for skiløb, hvor han anvender en "sitski", har bragt ham til Europa Cup. Adams store drøm er at repræsentere Danmark ved de Parelympiske lege. Der kan læses meget mere på hans facebookside; Adam Nybo Paralympisk Ski-team.
Adam fortalte åbent og ærligt om at leve med et handicap, og svarede velvilligt med stor viden på de mange spørgsmål, der blev stillet. Adams mor, som var chauffør for ham denne aften, stillede sig også til rådighed for spørgsmål, og bidrog til nye vinkler.
Adams positive livssyn, hvor han fokuserer på mulighederne frem for begrænsningerne, er beundringsværdig. Det var tydeligt at Adams historie påvirkede tilhørerne rigtig meget. Spørgsmålene viste klart, at beretningen gav anledning til refleksion over synet på livet generelt. Adam gav tilhørerne stof til eftertanke, og skabte en livsbekræftende stemning, som samlet set efterlod en beundring for denne unge mand, og satte hverdagens små udfordringer i nyt perspektiv.
Bestyrelsen vil gerne takke for en dejlig aften, til medlemmer og ikke mindst Adam og hans mor.

Generalforsamling - Galleri Grevelsgaard

indsendt 15. nov. 2019 06.45 af Djursland Admin   [ opdateret 15. nov. 2019 06.49 ]

Vi havde denne gang fået lov til at afholde vores generalforsamling hos Galleri Grevelsgaard i Fausing. Vi sad alle i værkstedet mellem diverse remedier  til brug indenfor glaskunst og hendes mange ovne. Der skete ingen ændringer i bestyrelsen og der var ingen bemærkninger til hverken formandsberetning eller regnskab.
Efter generalforsamlingen gik vi en tur rundt i Galleriet og så på alle de spændende og flotte ting der var udstillet. Dernæst fik vi kaffe og kage, og Bettinna, indehaver af Galleri Grevelsgaard, begyndte at fortælle om Galleriet, hendes glaskunst og ikke mindst hvordan tilvirkningen af glaskunst foregår. 
Bettina og hendes mand Brian kommer fra en villa i Risskov. Her har Bettina værksted med glaskunst, samtidig med at hun arbejder som arkitekt. Da parret ønsker at lave Galleri i villaen kan de ikke få lov til det af Aarhus Kommune, da der kræves parkering og dette kan ikke løses her. I stedet søger de en ejendom og finder den i Fausing. Den købes i 2013 og renovering af stuehus, indretning af værksted og ferielejlighed påbegyndes. Bettina er nu glaskunstner på fuldtid. Galleriet var klar til åbning i 2016. Galleriet har åbent fredag, lørdag, søndag og efter aftale. Desuden tilbydes der forskellige kurser inden for glaskunst. Det kan være venindeaftener, familiekurser eller for børn fra 6 år, som sammen med en voksen kan komme og lave en ting.

Flere især lokale kunstnere udstiller på Grevelsgaard, både glas, maleri , keramik, smykker m.m. Bettina udstiller sine ting både i Danmark og Norge.

Bettina fortalte om forskellige teknikker indenfor glaskunst og viste nogle af de meget smukke ting hun har lavet. Hun har 7 ovne i værkstedet. Man kan ikke komme forskellige materialer og farver i ovnene på samme tid. De reagerer ikke ens på varmen. Man må ikke åbne ovnene hele tiden, ved nedkølingen bliver det kritisk ved 482 grader, glasset kan springe. Glasset skal behandles/smeltes flere gange. På grund af varmen er man nødt til at være to til at lukke en ovn op.

Det var meget spændende og vi fik en forståelse for hvorfor kunsthåndværk kan være dyrt.

Den nyindrettede ferielejlighed som stod færdig sidste år kan rumme 27 personer, der er 11 værelser fordelt  på 2 etager, der er aktivitetsrum og køkken, adgang til have med bålplads. Indtil nu har den været udlejet undtagen 3 uger.

Besøg hos Furierne

indsendt 12. sep. 2019 09.12 af Djursland Admin   [ opdateret 12. sep. 2019 09.26 ]

Besøg hos ”Furierne” en aften i august.

 En smuk solrig, vindstille sensommeraften byder Tove og Ole velkommen til deres meget flotte staudehave og skovhave. To meget engagerede og behagelige værter.

 Vi hørte om tilblivelsen, samt de mange forandringer og tiltag der er lavet gennem de 50 år, hvor de har ejet stedet.

Godt 1 time på egen hånd - ad gangstier blandt de mange spændende stauder - en rask travetur gennem skoven - blandt talrige pelargoniearter i drivhuset - og rundt i butikken der bl.a. har keramik, skind, strik og smykker. Ja, så var øjne og hjerne mættet, og sindet positivt opladet, af de flotte ting og den dejlige natur.

 Undervejs kunne vi hele tiden spørge Tove og få forklaringer og idéer.

 Efter et dejligt kaffebord med lækkert hjemmebag, kunne vi drage hjemad.

 Bagagerummene fyldt med spændende planter, og vi fulde af indtryk.

 Et er sikkert, dette sted “Furierne”, må vi besøge igen, da denne have konstant er i forandring, fra tidlig forår til frosten sætter ind.

Kløvedal udstilling

indsendt 17. jul. 2019 02.30 af Djursland Admin

Aftentur den 20. juni 2019.

Vi kørte af sted i Mini Bus – 25 personer med afgang kl. 17.30 fra Ørsted, mod Naturhistorisk Museum i Aarhus. Her skulle vi se udstillingen ” Frihedens Værksted ” med Troels Kløvedal om livet ombord på ” Nordkaperen”

Vi startede i Auditoriet, hvor vi fik en introduktion om udstillingen. Et fantastisk indblik i hans liv fra vugge til grav. Han døde desværre lige før jul 2018, m en han var med til at sætte sit præg på udstillingen selv om han var stærk svækket af sygdom.

I udstillingen kunne vi følge ”Nordkaperen” på de forskellige rejser. Besætninger fra de mange rejser og søkort derfra. Han havde samlet et væld af kultur og naturhistoriske genstande som han havde med hjem fra rejser til Bali – Kina og Påskeøen. Der var også genstande fra hans private ejendele.

Vi kunne se ”Nordkaperen” under dæk. Og se klip fra rejserne. Rigtig spændende.     

Vi fik også set andre udstillinger. Med dyr, fugle, insekter og meget andet fra hele verden.

Godt trætte og fyldt op af en masse indtryk steg vi på bussen kl. 21.00  da udstillingen lukkede.

I bussen hjem fik vi en sandwich og kaffe med hjemmebagte muffins. Det gjorde lykke, da vi var kørt tidligt hjemmefra.  Så vi var godt sultne.  

Skovskolen - Eldrupgård

indsendt 13. jun. 2019 08.10 af Djursland Admin   [ opdateret 13. jun. 2019 08.12 ]

Der var pyntet med lysegrønne nyudsprungne bøgegrene i undervisnings lokalet på Skovskolen Eldrupgård , da 35 medlemmer besøgte stedet d.7. Maj. Faglærer og koordinator Jens Henrik Heidemann fortalte om den brede paletten af grønne kurser og uddannelser ,der udbydes på skolen, som er en del af København universitet.
På skolens hjemmeside kan man danne sig et fint overblik. Der er planer om en udvidelse af skolen, men ingen afklaring på nuværende tidspunkt. Skolen ligger placeret i den 3300 ha. store Løvenholmskov og har et godt samarbejde med fonden , der driver skoven som økologisk produktions skov. Mindre ikke rentable områder ligger hen som uberørt skov. Under skoven ligger en stor grundvandsressource, af reneste og finest kvalitet,hvorfra en stor del af det vestlige Norddjurs kommune, får sit drikkevand. Jagten i skoven er en betydelig indtægts kilde. Jens Henrik fortalte om det rige dyre - og fugleliv. Der findes en meget stor bestand af kronvildt.Det menes også ,at ulven undertiden er i skoven.
Når vi mennesker søger ud i skoven for at opleve freden og fordybelsen i naturen ,skal vi måske nok tage os mere i agt for skovflåten. Det er et meget farligt lille kryb,vær opmærksom ,fjern flåten og søg læge ved mistanke om borrelia infektion.
Jens Henrik var rigtig god til at formidle sin store viden på området. Hans interesse og  engagement for stedet var tydelig. Aftenen sluttede med en tur rundt i området med stop ved hovedbygningen, en juletræskultur, en bålhytte ,en shelters byggeplads og en område med træ figurer udskåret af elever. Så kunne vi tage afsked og køre hjem gennem den smukke stille skov, hvor solen lige var gået ned. Beriget med megen information og mange indtryk Vi siger tusind tak for Skolens imødekommenhed .Ja, hvor er der mange steder i vores lokalområde, hvor der foregår fantastisk spændende aktiviteter.

1-10 of 53