Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

Generalforsamling

indsendt 26. okt. 2018 08.50 af Djursland Admin   [ opdateret 27. okt. 2018 06.17 ]

Lidt stemningsbilleder fra vores generalforsamling, den 22. oktober 2018, som blev afholdt i Det Kreative Hus. Vi i bestyrelsen takker for det store fremmøde (over halvdelen af vores medlemmer)
og jeres store engagement for foreningen. 


 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
   

Værd at vide, få det gjort i tide

indsendt 26. okt. 2018 08.44 af Djursland Admin   [ opdateret 27. okt. 2018 06.12 ]

Tirsdag den 4. september 2018 mødtes 19 medlemmer på Træningscenter Vest i Auning til foredrag om arv og testamente. Tidligere advokat Christian Nielsen fra Allingåbro fortalte om hvem der arver os  og fordeling af arven efter loven, herunder også mulighed for selv at bestemme hvem der skal arve udover tvangsarvinger.
Der var et par stykker der fik sig en overraskelse over, at de ikke trods det at de har boet sammen i mange år ikke automatisk arver samleveren, men at arven går til den afdødes børn/forældre. Det inspirerede vist til et frieri. Eller at få skrevet testamente, der kan sikre den efterlevende bedst muligt.
En rigtig god aften, hvor Christian også kort fortalte om fremtidsfuldmagter, dvs. en fuldmagt man nu kan give til forskellige personer i prioriteret rækkefølge, som skal varetage en persons interesser økonomisk og på anden vis, hvis det ulykkelige skulle ske at man ikke længere selv kan tage vare på dette.
Aftenen sluttede af med kaffe og kage og spørgsmål.
 

Ørsted Kirke

indsendt 10. sep. 2018 05.38 af Djursland Admin   [ opdateret 10. sep. 2018 05.44 ]

Onsdag d. 15 august kl. 19 havde Familie og Samfund sat kirgårdsleder og kirketjener Frank Gjesing  stævne ved Ørsted kirke . Det var en stille aften, efter at regnen endelig var kommet. Vi var 28 personer, som samlede sig ved kirkens fine nye indgangsdør. Frank bød indenfor i en stemningsfyldt kirke, hvor der var tændt levende lys. Frank fortalte kort om sit virke ved kirken igennem 24 år. Alle de utallige kirkelige handlinger, han har medvirket til. Han har mødt mennesker her i både glæde og dyb sorg. Frank fortalte levende om kirkens historie. Ørsted kirke er oprindeligt opført år 1150. Igennem tiden har den gennemgået flere forandringer og tilbygninger. Anne Krabbe, frue på herregården Stenalt, har sat sit tydelige aftryk på det indvendige kirkerum. Frank fortalte, om den store gennemgribende renovering, som varede over et år og blev afsluttet december 2017. Vi så Margrete-runestenen, som har fået en mere fremtrædende plads. Initialerne på bænkegavlene. Hørte om det lille relikviegemme i alterbordet. Vi fik et indblik i det meget store og besværlige arbejde med at kalke kirken indvendigt. Der blev anvendt Rødvig kulekalk, alle flader har fået mindst 7-8 gange. Lyngå kalkmalerierne og andre dekorationer er blevet repareret af Nationalmuseet. Under arbejdet med at grave rør ned til den nye fjernvarme installation, opdagede man en hidtil ukendt krypt under gulvet. Den var tom, men formodes tidligere at have været gravkammer. Der blev givet tilladelse til at bruge krypten til fjernvarme anlæg. Hvilket lettede arbejdet. På kirkens hjemmeside, kan man læse om renoveringen trin for trin. På kirkegården så vi de gamle mindeplader, som oprindeligt lå inde i kirken. Spedalskhedsvinduet i koret mod syd. Vi hørte om den lille dør i koret. Så den tilmurede mandedør og forstærkningen med munkesten for at imødegå, at øst muren skulle skride ud og vælte. Ørsted kirke er åben alle dage fra kl.8-16. Alle interesserede kan kigge indenfor og se den meget smukke kirke. Derefter gik vi alle over i Sognegården til hyggeligt samvær, sange fra Højskole sangbogen og kaffe med hjemmebag.


Ny Lundgård - økologisk landbrug og ismejeri

indsendt 6. jun. 2018 04.04 af Djursland Admin

Vejret var perfekt og stemningen i top da 42 glade deltagere mødtes på Ny Lundgård. Det første der slog en var den utrolige smukke udsigt - hvilket Kirsten, ejer og rundviser, bl.a. mente var årsagen til at deres is smagte så fantastisk godt, for den udsigt som køerne havde hver dag kunne smages i mælken!
Vi startede ud med at gå en tur i staldene hvor vi fik fortalt om besætningen og kalvene. Derefter en tur omkring malkerummet, inden vi sluttede rundvisningen i ismejeriet.
Da alle ikke kunne være i ismejeriet på en gang passede det fint med, at halvdelen valgte at gå en tur ned til shelterne.
Gården er altid åben og hvis man ser isvaflen ude ved hovedvejen er det et tegn på at der er åbent i ismejeriet. Isen kan nydes overalt i haven, i pavillonen eller måske tages den med i en af shelterne - man bestemmer helt selv.
Vi afsluttede aftenen med kaffe og rabarber-smuldretærte med anis, hertil en aldeles lækker vanilje is.

Retroworld

indsendt 20. apr. 2018 13.09 af Djursland Admin

På vores aftentur til Retroworld, torsdag den 5. april blev alle sanser taget i brug.
I festlokalet startede vi med at få serveret kartofler, persillesovs og stegt flæsk, denne var tilberedt i 3 forskellige variationer. Tallerknerne havde alle mulige brune nuancer, nogle også med mønstre på. Store orange bloklys, samt forskellige vandglas satte også stemningen sammen med diskret musik.
Ligegyldigt hvor vores blik vandrede hen i dette lokale, mødte det keramikvaser, keramiklamper, "svigermors skarpe tunge", platter, mønstret tapet, orange plastlamper, malerier, smedejernsophæng og små tæpper.
Under den efterfølgende guidede rundvisning af ejeren Michael, hørte vi om hvordan vi påvirkes positivt, ved at gense alt dette fra 60'erne og 70'erne. Michael fortalte om hvorledes stedet var op startet. Herefter kom vi med ham ud i en renoveret overdækket gylletank, over i en gammel togvogn, igennem hans depot, hvor vi hørte om stedets fremtidsplaner og spændende idéer, for så til slut, at ende inde ved Bed & Breakfast værelserne.
Stedet er så stort og pga. de ufattelig mange ting, får vi så mange indtryk fra 60'erne og 70'erne, at det er svært at beskrive....
-smagen af god mad
- lyden af den stille musik
-duften af den specielle håndsæbe
-følelsen af velour én på sengegavlen
-synet af den blomstrede termoflaske
Ja - vi kan kun sige: det må ses og opleves!

"Helseklinikken"

indsendt 31. jan. 2018 11.52 af Djursland Admin

Tirsdag den 23. januar var vi samlet i Caféen på Træningscenter Vest i Auning, og tilslutningen var stor for at høre foredraget med Jørgen Larsen, den ene af brødrene fra "Helseklinikken" i Gjerrild. Han fortalte først om deres børne- og ungdomsår som idrætsudøvere. Lars startede i 1981 med Helseklinikken i Gjerrild. I 1986 kom Jørgen med. De var medstiftere af PA (Praktiserende Akupunktører) i Danmark i 1991, med Jørgen som kasserer i ca. 10 år.
Begge har en stor viden og erfaring omkring; Akupunktur - Laserterapi - Chi Kung - Tai Chi - Zhan Zhuang og idrætsskader.

Deres viden har de lært i USA – England – Tyskland – Frankrig – Canada og i Kina hvor mange af behandlingsformerne kan føres 4.000 år tilbage i tiden.En diagnosen kan stilles ud fra patientens ” syge historie ” symptomer, holdning, udstråling, kulør,  form af ansigt og tungen samt palpering på kroppen og måling af pulsen. Han fortalte også om Yin og Yang, om hvor vigtig det er med balancen imellem dem. Hvor Yin er bl.a. det mørke, det modtagende, det kvindelige og jorden.Yang er det lyse, det aktive, det mandlige og himlen.

Vi havde aftalt at han skulle tale ca. en time efter kaffepausen, men han brænder så meget for sit arbejde, at han blev med at snakke til kl. 22. Nogen nåede at få besvaret spørgsmål undervejs. Men alt i alt en god aften, så vi kunne køre hjem med eftertanke, af det vi lærte.

Vi takker for en dejlig aften, og køkkenet for lækker rabarberkage og boller som vi nød med kaffe og varm kakao

Virksomhedsbesøg på SCANPAN

indsendt 12. dec. 2017 04.30 af Djursland Admin

Så startede den nye sæson. Den 6. november 2017  lagde vi ud med et virksomhedsbesøg hos Scanpan i Ryomgård.
Lad det være sagt med det samme - vi måtte ikke fotograferer i produktionen, derfor ingen billeder i denne omgang.
Vi startede i deres Showroom, hvor der var dækket op til kaffe og kage, som vi nød mens vores rundviser, Birthe, fortalte om virksomheden.
Vi fik fortalt om hvordan det hele startede og fik vist billeder af hvordan et produkt bliver fremstillet ved de forskellige processer. Derfor var vi bedre forberedt til rundvisningen på fabrikken og kunne bedre forstå hvad der foregik, for selvfølgelig havde de sørget for der var bemanding ved de maskiner vi havde hørt om. Det var en spændende tur - lidt larmende. Tilbage i Showroom var der spørgsmål og hvis man havde lyst endnu en kop kaffe.
Lige en husker.......man skal varme sin pande langsomt op!!

Madxpressen

indsendt 13. sep. 2017 10.21 af Djursland Admin   [ opdateret 13. sep. 2017 10.45 ]

Kalenderen viste tirsdag den 5. september 2017 og 24 veloplagte medlemmer mødte op til en spændende aften i Madxpressen i Allingåbro
- for at høre lidt om firmaet og se/høre noget om at arbejde med fondant og sukkerpynt.

Bjarne Rasmussen startede aftenen med at fortælle om sig selv og hvordan hans vej til medejer af Madxpressen havde været. Bjarne og Rasmus Højgaard overtog i december 2009 firmaet og siden er det gået stille og roligt fremad. I dag er der omkring 10 ansatte og omsætningen ligger på ca. 6 millioner. For nogle år siden tog de et stort skridt og indrettede et helt nyt køkken, helt efter deres smag og behov, stadig i Allingåbro bare lidt længere oppe af Hovedgaden.
Her er der god plads til at kreerer mad - alt fra de gode gamle klassikere til nyere gourmetmenuer. Udover diner transportable har de faste leveringer bl.a. til nogle pensionister, Randers FC og den store garantfest for Sparekassen Djursland med helt op til 1500 mennesker. Som Bjarne fortæller, intet er for stort eller for småt.

 

Så tog Lone over……

Lone er udlært kok og har været ansat hos Madxpressen i nogle år. Hun skulle denne aften vise os hvordan man laver sukkerblomster og overtrækker en kage med fondant. Lone havde på forhånd lavet to kager hvoraf den ene allerede var pyntet. Imens vi kiggede på klarede hun den anden. Hold da op, hvor fik hun det til at se nemt ud! Øvelse gør mester……ikke sikker på nogle af deltagere bare lige kunne gøre hende kunsten efter, men vi fik forklaret og vist hvordan det kunne gøres.

Madxpressen var vært for drikkevarer under besøget samt kaffe til de skønne kager – kan her afsløre at det var chokoladekager med blåbærmousse betrukket med fondant og pyntet med sukkerblomster.

Desuden modtog alle en lille hjemmelavet leverpostej.
Tusind tak til Bjarne og Lone for deres medvirken til en meget interessant og ikke mindst velsmagende aften.  
      
                                                                                                                                                                                                                               


Stenvad Mosebrugscenter

indsendt 24. aug. 2017 05.39 af Djursland Admin   [ opdateret 13. sep. 2017 10.31 ]

Den 9. august 2017 kl. 18.00 var 41 glade og forventningsfulde deltagere samlet på 1. sal i Tørvecafeen på Stenvad Mosebrugscenter.
Her afventede de en aften i tørvens navn og alle forventninger blev til fulde indfriet.
Birgit, bestyrelsesmedlem og arrangør af aftenen, bød velkommen til Familie & Samfund Djurslands første arrangement efter en lang, dejlig sommerferie og aftenens første punkt blev præcenteret - Tørveplatten!  (se billede)
Efter en times tid med spisning og snak tog Carsten Jensen ordet og begyndte at fortælle om stedet og dets ejere igennem
                                                         tiden.
   Derefter begav vi os nedenunder og rundvisningen begyndte. På hans medrivende og humoristiske måde
fik han ført os gennem tørvens og mosebrugets historie.
   Vi fik historien om;
   - Brandbilen, der pludselig kørte rundt i byen til glæde for alle børnene
   - "Negerhytten", som bl.a. bruges som garderobe når der er koncerter på stedet
   - Toget
                                                         - Udstillingen af træfigurer
   - Egnstæppet
    og meget meget mere.....
    Udover at takke de mange deltagerne for at støtte op om arrangementet takker vi også Carsten Jensen for en
    dejlig aften med god mad en meget interessant rundvisning. 
 
 
         

                                                

Foredrag med Rebellen fra Langeland mandag d. 8 maj 2017.

indsendt 20. maj 2017 03.38 af Djursland Admin   [ opdateret 20. maj 2017 03.50 ]

Den tidligere leder af bo- og værestedet Hjørnet og nuværende leder af socialpsykiatrien ved Langelands kommune, Ole Sørensen, bedst kendt som Rebellen fra Langeland leverede et spændende, inspirerende og muntert foredrag foran 47 deltagere i Træningscenter Aunings kantine.

Foredraget indledte Ole med at læse en bøn op, om det at vise større tillid, mere øjenkontakt og stærkere sammenhold.

Herefter fulgte historier fra dagligdagen om dets udfordringer/opgaver på Hjørnet, hvis brugere er alkoholikere, misbrugere, psykisk sårbare og mennesker, der ikke kan få livet til at hænge sammen. Om døgnvagter og akutstuer, der det ene øjeblik skal kaldes paragraf 84 stk. 2 stuer, det næste paragraf 107 stuer….

Hans arbejde består i at skabe relationer og bruge ASF = almindelig sund fornuft og lytte og se brugeren.

Han blev landskendt via DRs programmer om Rebellen fra Langeland, selvom han ikke bryder sig om, at blive kaldt ”rebel”, fordi han vil behandle andre mennesker ordentligt.

En af hans mærkesager er tænder. Han ville ønske, at hans brugere kunne få ordentlige tænder. Det er ikke nemt at få et job, hvis man ikke har en tand i munden, man skal ikke være flov over, at smile og vil nemmere få et smil tilbage. Desuden ville de kunne tygge alt deres mad.

I sit virke i psykiatrien gennem 35 år har han fået nok at ”bøvle” med: Paragraffer og regler som udstedes fra ”Huset på Christianshavn” = Christiansborg. Fine ord som empowerment, new public manegement, recovery, handleplaner og masser af computer arbejde. Socialtilsynet om begrænsninger, kantede kasser og skarpe krav til visitation.

Derfor går Ole heller ikke på efterløn som ellers planlagt. Han vil ”kæmpe” videre for et ordentligt menneskesyn og kæmpe for, at det en dag vil være brugeren, der er medbestemmende om, hvordan forløbet skal foregå.

Undervejs var der pause med kaffe/te og franskbrød. Tid til spørgsmål og man kunne købe hans bog ”Kom nu ned på jorden” og evt. få den signeret.

En rigtig god aften…..

1-10 of 40