Djursland‎ > ‎

Set og sket

 

Besøg hos Furierne

indsendt 12. sep. 2019 09.12 af Djursland Admin   [ opdateret 12. sep. 2019 09.26 ]

Besøg hos ”Furierne” en aften i august.

 En smuk solrig, vindstille sensommeraften byder Tove og Ole velkommen til deres meget flotte staudehave og skovhave. To meget engagerede og behagelige værter.

 Vi hørte om tilblivelsen, samt de mange forandringer og tiltag der er lavet gennem de 50 år, hvor de har ejet stedet.

Godt 1 time på egen hånd - ad gangstier blandt de mange spændende stauder - en rask travetur gennem skoven - blandt talrige pelargoniearter i drivhuset - og rundt i butikken der bl.a. har keramik, skind, strik og smykker. Ja, så var øjne og hjerne mættet, og sindet positivt opladet, af de flotte ting og den dejlige natur.

 Undervejs kunne vi hele tiden spørge Tove og få forklaringer og idéer.

 Efter et dejligt kaffebord med lækkert hjemmebag, kunne vi drage hjemad.

 Bagagerummene fyldt med spændende planter, og vi fulde af indtryk.

 Et er sikkert, dette sted “Furierne”, må vi besøge igen, da denne have konstant er i forandring, fra tidlig forår til frosten sætter ind.

Kløvedal udstilling

indsendt 17. jul. 2019 02.30 af Djursland Admin

Aftentur den 20. juni 2019.

Vi kørte af sted i Mini Bus – 25 personer med afgang kl. 17.30 fra Ørsted, mod Naturhistorisk Museum i Aarhus. Her skulle vi se udstillingen ” Frihedens Værksted ” med Troels Kløvedal om livet ombord på ” Nordkaperen”

Vi startede i Auditoriet, hvor vi fik en introduktion om udstillingen. Et fantastisk indblik i hans liv fra vugge til grav. Han døde desværre lige før jul 2018, m en han var med til at sætte sit præg på udstillingen selv om han var stærk svækket af sygdom.

I udstillingen kunne vi følge ”Nordkaperen” på de forskellige rejser. Besætninger fra de mange rejser og søkort derfra. Han havde samlet et væld af kultur og naturhistoriske genstande som han havde med hjem fra rejser til Bali – Kina og Påskeøen. Der var også genstande fra hans private ejendele.

Vi kunne se ”Nordkaperen” under dæk. Og se klip fra rejserne. Rigtig spændende.     

Vi fik også set andre udstillinger. Med dyr, fugle, insekter og meget andet fra hele verden.

Godt trætte og fyldt op af en masse indtryk steg vi på bussen kl. 21.00  da udstillingen lukkede.

I bussen hjem fik vi en sandwich og kaffe med hjemmebagte muffins. Det gjorde lykke, da vi var kørt tidligt hjemmefra.  Så vi var godt sultne.  

Skovskolen - Eldrupgård

indsendt 13. jun. 2019 08.10 af Djursland Admin   [ opdateret 13. jun. 2019 08.12 ]

Der var pyntet med lysegrønne nyudsprungne bøgegrene i undervisnings lokalet på Skovskolen Eldrupgård , da 35 medlemmer besøgte stedet d.7. Maj. Faglærer og koordinator Jens Henrik Heidemann fortalte om den brede paletten af grønne kurser og uddannelser ,der udbydes på skolen, som er en del af København universitet.
På skolens hjemmeside kan man danne sig et fint overblik. Der er planer om en udvidelse af skolen, men ingen afklaring på nuværende tidspunkt. Skolen ligger placeret i den 3300 ha. store Løvenholmskov og har et godt samarbejde med fonden , der driver skoven som økologisk produktions skov. Mindre ikke rentable områder ligger hen som uberørt skov. Under skoven ligger en stor grundvandsressource, af reneste og finest kvalitet,hvorfra en stor del af det vestlige Norddjurs kommune, får sit drikkevand. Jagten i skoven er en betydelig indtægts kilde. Jens Henrik fortalte om det rige dyre - og fugleliv. Der findes en meget stor bestand af kronvildt.Det menes også ,at ulven undertiden er i skoven.
Når vi mennesker søger ud i skoven for at opleve freden og fordybelsen i naturen ,skal vi måske nok tage os mere i agt for skovflåten. Det er et meget farligt lille kryb,vær opmærksom ,fjern flåten og søg læge ved mistanke om borrelia infektion.
Jens Henrik var rigtig god til at formidle sin store viden på området. Hans interesse og  engagement for stedet var tydelig. Aftenen sluttede med en tur rundt i området med stop ved hovedbygningen, en juletræskultur, en bålhytte ,en shelters byggeplads og en område med træ figurer udskåret af elever. Så kunne vi tage afsked og køre hjem gennem den smukke stille skov, hvor solen lige var gået ned. Beriget med megen information og mange indtryk Vi siger tusind tak for Skolens imødekommenhed .Ja, hvor er der mange steder i vores lokalområde, hvor der foregår fantastisk spændende aktiviteter.

Genbrugspladsen

indsendt 4. apr. 2019 03.03 af Djursland Admin

En aften på Drammelstrup Genbrugsplads.
Reno Djurs I/S, er et affaldsselskab, som ejes af Norddjurs og Syddjurs Kommuner. De driver 10 genbrugsstationer fordelt på Djursland og Anholt. Peter Madsen, Rådgiver ved Reno Djurs, gav os et spændende og interessant indblik i, hvordan affaldssorteringen op gennem tiden, konstant har forandret sig. Vi blev herefter vist rundt til flere fraktioner. Vi fik forklaret hvor indholdet blev sendt hen, og hvordan det der blev behandlet. Mursten kom til Hjørring, her blev de rengjort og genanvendt. Beton blev genanvendt til veje. Alt tøj blev sendt til Holland og sorteret i 150 fraktioner. Det hullede/ikke brugbare,
kunne bl.a. rives op og genanvendes i måtter – det af bomuld blev genanvendt til tøj. Shampoo-plastflasker skulle gerne (af os) være rimelig rengjorte.  Hvorimod senneps- og syltetøjsglas godt måtte have rester siddende, når de blev afleveret. Vi hørte om hvad der skete med både den bløde og den hårde deponering. Vi fik forklaret hvad der blev gjort med elektronikaffald – 50 % er stadig brugbar når det afleveres. Det er ikke dit og mit plast, der flyder rundt ude i verdenshavene. Da plastik kun kan genanvendes i begrænset omfang, bliver der årligt brændt 9000 T plast af, dette udnyttes til varme, alternativet ville være brug af olie eller kul. Efter at have nydt kaffe og kage; som Reno Djurs var vært for, fik vi afslutningsvis hørt om fremtidsplaner og fokusområder.

       Hyggeaften

indsendt 19. feb. 2019 04.42 af Djursland Admin

Så er den nye sæson 2018/19 i Familie og samfund i gang. Første arrangement fandt sted i cafeen træningscenter vest i Auning torsdag d.8. november kl.19. Vi var en sluttet kreds på 14.

Overskriften for aftenen var Årets gang - hyggeaften. Formand Bente Sejersen klarede selv teknikken og præsenterede korte filmklip. Først en sommerdag på stranden, så børnelege i byen, derefter i parcelhuskvarteret og den sidste film om høsten, da den foregik med selvbinder. Både unge og ældre deltog i arbejdet. Alle film, men i særlig grad høst filmen gav anledning til mange kommentarer og vakte minder om en svunden tid. Hvor der var masser af nærvær og fællesskab. Som der blev sagt, uden forstyrrende mobiltelefoner.

Derefter fortalte Ketty Hentze om julen i gamle dage og juletraditioner. Op af den medbragte kurv trak hun nisser med forskellige dyr og genstande og fortalte om deres oprindelige betydning for fejringen af julen. Der var mange, som kunne bidrage med kommentarer.

Den næste fortælling var en legende af den svenske forfatter Selma Lagerlöf, som hed Julerosen. Ketty fortalte levende og medrivende, så vi næsten kunne høre og mærke vindens susen. Som i et rigtigt eventyr sejrede det gode over det onde til sidst. Så var det kaffe tid. Der blev serveret sirupskage, brunkager og pebernødder. Snakken gik hyggeligt, indtil Ketty sluttede aftenen af med små sjove Vendelbo anekdoter, så vi fik os et godt grin. Vi kunne køre hjem i en tåget november aften, med stof til eftertanke. Ja, hvad er egentlig det vigtigste i tiden ind under jul?

Egnsarkivet i Vivild

indsendt 19. feb. 2019 04.23 af Djursland Admin

Besøg på Egnsarkivet Langhøjskolen Vivild d. 23. januar 2019.

 

 

Vi blev budt velkommen af den daglige leder Ejvind Nielsen. Der fortalte at Arkivet havde fået private samlinger fra bl.a. Kæmner Birkebæk, Allingåbro. Der er små redskaber fra Landbrug – Værktøj fra håndværkere – Ting fra husholdningen – Tøj – Barnevogne og meget mere.

Der er også Lokalaviser fra 1917 til i dag. Der er fotos fra egnens – Gårde – Firmaer – Skoler – Mejerier –

Skolefotoer af elever fra de nu nedlagte landsbyskoler. Mange billeder af kendte som mindre kendte personer. De har i tusindvis af billeder, som de prøver at finde navne til.

 

Egnsarkivet fik i 1978 overdraget en privat samling fra Amatør Arkæolog Carl Vindberg, Nørager.

Fund fra udgravninger på egnen. Et fantastisk stykke kulturarv. Rigtig spændende samling.

 

Efter kaffe og kage fik vi vist en film der er lavet af mange fotos, taget i flygtningelejren ved Hevring, fra slutningen af 2. Verdenskrig. De kom fra Østtyskland (Prøjsen) hvor de flygtede fra de tyske soldater, der  var på vej hjem fra nederlaget i Rusland. Der ankom 250.000 flygtninge til Danmark. Heraf blev der anbragt 750 personer i Lejren ved Hevring. I et indhegnet område, under opsyn. Ingen måtte komme ud derfra, da de hurtigst muligt skulle hjemsendes. Maden var knap, men de fik mad hverdag. Lidt kød, kartofler og rugbrød som de ikke kendte hjemmefra. De boede i 36 hytter, der var halvt nedgravet i jorden.

Der døde 16 personer under opholdet. Alle blev begravet ved Ørsted Kirke.

De 15 er senere flyttet til Grove. En ligger stadig på Ørsted Kirkegård, Teresa Gerlachs familie ønskede hun skulle blive her.

 

En fantastisk lærerig aften med hurtig afslutning, - alle skulle hjem at se fjernsyn med landsholdets vej mod toppen.
De vandt også den aften. Og vandt ” VM guldet ” i herre håndbold den 27. januar 2019. En historisk dag.

Igen et arrangement med et dejligt stort deltagerantal på 37 personer -  tusind tak. Tak til Kirsten for den dejlige hjemmebagte kage. Sidst med ikke mindst tak til Ejvind som brugte denne aften på os.

Generalforsamling

indsendt 26. okt. 2018 08.50 af Djursland Admin   [ opdateret 27. okt. 2018 06.17 ]

Lidt stemningsbilleder fra vores generalforsamling, den 22. oktober 2018, som blev afholdt i Det Kreative Hus. Vi i bestyrelsen takker for det store fremmøde (over halvdelen af vores medlemmer)
og jeres store engagement for foreningen. 


 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
   

Værd at vide, få det gjort i tide

indsendt 26. okt. 2018 08.44 af Djursland Admin   [ opdateret 27. okt. 2018 06.12 ]

Tirsdag den 4. september 2018 mødtes 19 medlemmer på Træningscenter Vest i Auning til foredrag om arv og testamente. Tidligere advokat Christian Nielsen fra Allingåbro fortalte om hvem der arver os  og fordeling af arven efter loven, herunder også mulighed for selv at bestemme hvem der skal arve udover tvangsarvinger.
Der var et par stykker der fik sig en overraskelse over, at de ikke trods det at de har boet sammen i mange år ikke automatisk arver samleveren, men at arven går til den afdødes børn/forældre. Det inspirerede vist til et frieri. Eller at få skrevet testamente, der kan sikre den efterlevende bedst muligt.
En rigtig god aften, hvor Christian også kort fortalte om fremtidsfuldmagter, dvs. en fuldmagt man nu kan give til forskellige personer i prioriteret rækkefølge, som skal varetage en persons interesser økonomisk og på anden vis, hvis det ulykkelige skulle ske at man ikke længere selv kan tage vare på dette.
Aftenen sluttede af med kaffe og kage og spørgsmål.
 

Ørsted Kirke

indsendt 10. sep. 2018 05.38 af Djursland Admin   [ opdateret 10. sep. 2018 05.44 ]

Onsdag d. 15 august kl. 19 havde Familie og Samfund sat kirgårdsleder og kirketjener Frank Gjesing  stævne ved Ørsted kirke . Det var en stille aften, efter at regnen endelig var kommet. Vi var 28 personer, som samlede sig ved kirkens fine nye indgangsdør. Frank bød indenfor i en stemningsfyldt kirke, hvor der var tændt levende lys. Frank fortalte kort om sit virke ved kirken igennem 24 år. Alle de utallige kirkelige handlinger, han har medvirket til. Han har mødt mennesker her i både glæde og dyb sorg. Frank fortalte levende om kirkens historie. Ørsted kirke er oprindeligt opført år 1150. Igennem tiden har den gennemgået flere forandringer og tilbygninger. Anne Krabbe, frue på herregården Stenalt, har sat sit tydelige aftryk på det indvendige kirkerum. Frank fortalte, om den store gennemgribende renovering, som varede over et år og blev afsluttet december 2017. Vi så Margrete-runestenen, som har fået en mere fremtrædende plads. Initialerne på bænkegavlene. Hørte om det lille relikviegemme i alterbordet. Vi fik et indblik i det meget store og besværlige arbejde med at kalke kirken indvendigt. Der blev anvendt Rødvig kulekalk, alle flader har fået mindst 7-8 gange. Lyngå kalkmalerierne og andre dekorationer er blevet repareret af Nationalmuseet. Under arbejdet med at grave rør ned til den nye fjernvarme installation, opdagede man en hidtil ukendt krypt under gulvet. Den var tom, men formodes tidligere at have været gravkammer. Der blev givet tilladelse til at bruge krypten til fjernvarme anlæg. Hvilket lettede arbejdet. På kirkens hjemmeside, kan man læse om renoveringen trin for trin. På kirkegården så vi de gamle mindeplader, som oprindeligt lå inde i kirken. Spedalskhedsvinduet i koret mod syd. Vi hørte om den lille dør i koret. Så den tilmurede mandedør og forstærkningen med munkesten for at imødegå, at øst muren skulle skride ud og vælte. Ørsted kirke er åben alle dage fra kl.8-16. Alle interesserede kan kigge indenfor og se den meget smukke kirke. Derefter gik vi alle over i Sognegården til hyggeligt samvær, sange fra Højskole sangbogen og kaffe med hjemmebag.


Ny Lundgård - økologisk landbrug og ismejeri

indsendt 6. jun. 2018 04.04 af Djursland Admin

Vejret var perfekt og stemningen i top da 42 glade deltagere mødtes på Ny Lundgård. Det første der slog en var den utrolige smukke udsigt - hvilket Kirsten, ejer og rundviser, bl.a. mente var årsagen til at deres is smagte så fantastisk godt, for den udsigt som køerne havde hver dag kunne smages i mælken!
Vi startede ud med at gå en tur i staldene hvor vi fik fortalt om besætningen og kalvene. Derefter en tur omkring malkerummet, inden vi sluttede rundvisningen i ismejeriet.
Da alle ikke kunne være i ismejeriet på en gang passede det fint med, at halvdelen valgte at gå en tur ned til shelterne.
Gården er altid åben og hvis man ser isvaflen ude ved hovedvejen er det et tegn på at der er åbent i ismejeriet. Isen kan nydes overalt i haven, i pavillonen eller måske tages den med i en af shelterne - man bestemmer helt selv.
Vi afsluttede aftenen med kaffe og rabarber-smuldretærte med anis, hertil en aldeles lækker vanilje is.

1-10 of 46